ЦИК смъква изкуствено 4%-та бариера?

Методиката за определяне на резултатите от гласуването за народни представители, приета от ЦИК в петък късно вечер, смъква изкуствено 4%-та бариера за влизане на партия в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Това показва проверка на блога "Отворен парламент" на изборните книжа. Грешката се намира още в описаната от Централната избирателна комисия "Първа стъпка", която регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция от партии на национално ниво.

Според ЦИК това се прави като се пресмята сумата "от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната", а после се изчислява се четири на сто от получената сума.

Подобна формулировка на текста на практика изключва независимите кандидатски листи, записани в Изборния кодекс или пък ЦИК предпоставя, че безпартийните желаещи да бъдат народни представители няма да получат нито един глас.

Разпоредбата е в нарушение на изборния закон. Според чл. 251, ал. 2 от Изборния кодекс "право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите от партии, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната". В действителните гласове, каквото е изискването на нормативния акт, обаче се включват и коректно подадените бюлетини за независим народен-представител, каквато възможност предвижда закона.

С пропускането на безпартийните кандидати ЦИК на практика намалява изкуствено броя действителни гласове, а от там и прагът за влизане с парламента се смъква изкуствено.

Потърсен за коментар изборният специалист Димитър Димитров обяснил пред "Отворен парламент", че в методиката действително има пропуск. "Вероятно става дума за недоглеждане, но ако при отчитането на действителните гласове бъдат пропуснати тези за независимите кандидат-депутати бариерата се сваля изкуствено", заяви той.

"Бариерата за влизане в НС на партии или коалиции се получава, когато валидните гласове се разделят на 100 и се умножат по 4. Ако в цялата държава имаме 100 000 гласа за независими кандидати по места и те не бъдат сумирани с останалия вот, на практика смъкваме бариерата от 4% с 4000 гласа. Ако пък в държавата бъдат подадени 50 000 гласа за независими депутати , то бариерата ще бъде по-олекотена с 2000 гласа", обясни Димитров.

Решението от петък засяга 14 депутатски места, които се отнемат от по-малките избирателни райони и се прехвърлят към четирите най-големи плюс Благоевград. С новото разпределениe София получава 8 депутатски места повече. В 23-и МИР вместо 12 на изборите през май ще се изберат 16 народни представители, в 24-и от 11 стават 12, а в 25-и от 11 броят им скача на 14. По две депутатски места повече получават Варна и Бургас, а Пловдив и Благоевград ще избират един народен представител повече в сравнение с 2009 година.

ЦИК обяснява промяната с данните от последното преброяване и вътрешната миграция на населението. По един мандат e отнет от Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Ямбол.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини