Слънцето полудява

Учени от НАСА предупреждават, че със слънцето се случва непредвидени неща, съобщава Дейли мейл. Според изследователите тази година трябваше да се наблюдава соларен максимум - времето, когато слънчевите петна по повърхността на звездата са най-много. Снимките обаче  показват, че активността му е сравнително ниска.

„Броят на слънчевите петна е далеч под нивото на петната от 2011г. и силните соларни изригвания са изключително редки”, обявиха от космическата агенция. На снимки направени от Helioseismic and Magnetic Imager (HMI) на соларната обсерватория на НАСА, направени на 28-ми февруари, се виждат само няколко малки слънчеви петна на иначе изчистеното „лице” на слънцето. По време на пиковете, в какъвто трябва да се намира в момента, петната са почти навсякъде по слънцето.

Експерти трудно могат да си обяснят причините за странностите. Според част от тях може апаратурата на НАСА да е допуснала грешка. Въпреки това Дийн Песнел от Центъра за космически полети към агенцията в Годдард, смята че слънцето все пак се намира в соларен максимум. „Това, което наблюдаваме, е по- различно от това, което очаквахме, тъй като се намираме в двоен пик. През последните два соларни максимума, които бяха през 1989 и 2001г., имаше не един, а два пика”, обяснява ученият. Той допълни, че през посочените години слънчевата активност се е повишила, след това е спаднала и после отново се е повишила, като така се е създал миницикъл, продължил около 2 години. „Същото може да се случва и сега. През 2011 година петната по слънчевата повърхност се увеличиха, а през 2012 спаднаха”, обясни експертът. Той вярва че ще има още един пик или през 2013г. , или най- късно през 2014 г.

Източник: http://www.dartsnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини