5 места в България, за които се счита, че сбъдват желания

Вижте къде може да си пожелаете финансово благополучие, здраве и дори любов...

Дори най-големите скептици, озоват ли се на такова място, хвърлят монета във фонтан или си намислят желани, стъпили на някое свято място, докато никой не ги вижда. Местата, където наистина се сбъдват мечтите, са пръснати по целия свят. Те са обвити в легенди, отбелязани са като туристически забележителности и понякога наистина помагат на някой да претвори мечтата си в реалност.Знаете ли обаче, кои са тези вълшебни места в България, за които се счита, че сбъдват желанията?Всъщност те не са чак толкова много! След щателно изследване на картата на България от страна на репортерите на вестник „Акцент" се оказа, че само на 5 места в цялата страна може да си пожелаете финансово благополучие, здраве и дори любов И най-вероятно те ще се сбъднат!

1. Езерото в пещера Леденика

От незнайни времена легендата разказва, че ако потопиш ръка в това езеро и си пожелаеш нещо, то непременно ще се сбъдне.Всъщност, езерото е много малко и е останало от времето, в което цялата пещера е била пълна с вода. Пещерата Леденика е една от най-красивите у нас и обявена за природна забележителност. Намира се в северозападния – Стрешерски дял  на Врачанската планина, на 19 км от Враца.

2. Криптата в Руската църква София

За вярващите и любителите на окултното Криптата в тази църква е специална място. Вярва се, че ако напишеш желанието си и го поставиш до гроба, то ще бъде изпълнено.В църквата "Свети Николай" са поставени мощите на архиепископ Серафим Соболев починал през 1950, който не е канонизиран за светец, но до днес е той е считан от много православни християни за чудотворец. С това е свързана и практиката преди важни дела различни хора - вярващи или невярващи, да посещават неговия гроб с молба за чудодейна помощ.

3.Пещера на Свети Иван Рилски край Рилския манастир

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители, още приживе наричан земен ангел и небесен жител.Като отшелник Иван Рилски е прекарал седем години от живота си в молитви в малка пещера до Рилския манастир. И до днес съществуват вярвания, че ако се промушеш през входа й значи си праведен, след това можеш да напишеш листче с желание и да го мушнеш в дупка между камъните, тогава желанието ти ще се сбъдне.

4. Плоча на преподобна Стойна в Църква „Свети Георги", село Златолист

Преподобна Стойна е смятана за пророчица, предшественичка на Ванга, която притежавала нечувани способности. Тя е била изключителна не само с чудесата, които е правила (излекувала много болни), а и с факта, че е прекарала целия си живот в пост, скромност, молитви. Нейният дух може да бъде усетен и днес в малката църква „Св.Георги", където е погребана и е оформен малък мемориал.В двора на църквата има кладенец – твърди се, че каквото си пожелаеш и прошепнеш на водата, ще ти се случи. До кладенеца има и две люлки – ако си пожелал нещо към Преподобната, задължително трябва да се полюлееш за да се сбъдне желанието ти.

5. Мост на желанията в Морска градина, Варна

Малкото дървено мостче се намира в близост до Алпинеума в Морската градина на Варна. Според градската легенда, ако си пожелаете нещо и преминеш на отсрещната страна със затворени очи без да се докоснеш до самото мостче, то със сигурност ще се сбъдне.Преди време под моста е имало малко езеро с водни лилии, в които нещастно влюбените са хвърляли монети. Те са вярвали, че така любовта им ще бъде споделена.

До него е и каменното сводесто "Мостче на въздишките".

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини