Две конски ферми в хасковско, нито една не става за ядене

Няма ферми за конско месо на територията на областта

Две конски ферми са регистрирани на територията на хасковска област, но нито една не отглежда коне за месо, съобщават от Агенцията по безопасност на храните на запитване на Haskovo.net. Както е известно в страната масово се проверяват предприятия за производство и преработване на конско месо. 

Двете ферми са регистрирани съответно в Свиленград и село Левка, от същата община. Отглежданите животни там са за езда. Допреди две години е имало още две ферми развиващи дейност в свиленградското село Студена, които наистина са произвеждали конско месо, при това за износ за Италия. Към момента обаче тези фирми не съществуват.

На територията на областта няма и кланица която да е лицензирана за клане на еднокопитни животни каквито са конете, допълват още от агенцията. На теория поне, нито един от местните месопреработватели не използва подобно месо в продуктите си 

Скандалът с конското месо избухна преди дни, когато се разбра че в някои държави този вид мръвка е бил предлаган като говеждо месо. В момента пък в Гърция трескаво издирват две фирми внесли неустановено количество конско месо от България. Вносът на конското не е незаконен в южната ни съседка, но на конкретните партиди каймата била обозначено като говежда.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини