Грешка на Здравната каса орязала бюджетите на болниците

Медиците излизат днес на протест пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу административния, нормативния и финансов хаос в болничната и доболничната помощ заради новата методика за финансиране. Здравната каса откри техническа грешка в пресмятането на прогнозните бюджети на болниците.

Протестът пред НЗОК ще се проведе от 16.00 часа под мотото "За здравето и оцеляването на нацията", съобщиха от Българския лекарски съюз. По същото време в цялата страна пред сградите на РЗОК също ще има протестни действия.

НЗОК е най-стабилният монопол в страната, няма ли договор с нея здравната система спира да работи, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, цитиран от БГНЕС.

Лекарите настояват да се приемат договорените между БЛС и НЗОК обеми и цени за 2013 г., отразени в подписания между двете страни протокол; Народното събрание да освободи д-р Пламен Цеков като управител на НЗОК поради липса на компетентност, довела до неадекватни решения на НЗОК и провал на преговорите за НРД 2013.

От тази година Здравната каса плаща на болниците по нова методика, която предвижда фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на болници вече се оплакаха, че с новите им бюджети всъщност имат възможност да лекуват с 20% по-малко пациенти. Обяснението на НЗОК било, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници.
"Касата лимитира живи, здравноосигурени граждани, което е противоконституционно. Всички болници ще се включат в протеста, което, обаче не е добре, политически вече, за нашата страна. И без това знаем протестите против монополистите, сега трябва да спре и болничната помощ да работи."
Това каза преди дни председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на УМБАЛ "Света Анна" д-р Димитър Димитров по БНР.

Грешката на Касата

Техническа грешка е причината прогнозните бюджети на болниците да са намалени не с 10, а с 20 процента. Това установи на снощното извънредно заседание Надзорният съвет на НЗОК. Той е дал срок до 8 март Районните здравни каси да поправят грешката за онези лечебни заведения, за които е допусната. Това съобщиха за БНР членове на Надзорния съвет.
Те коментираха, че грешката е в резултат на това, че методиката за пресмятане на болничните бюджети се прилага за първи път.

Надзорният съвет на Касата е решил още да премахне наложените с тази методика лимити за направления и изследвания при личните лекари и специалистите. Така отпада изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10 процента допълнително над регулативните им стандарти.

Лекарите от "Пирогов" няма да участват в протеста, но настояват за премахване на лимитите при диагностика и лечение на пациентите, потърсили медицинска помощ, както и финансирането на интензивните грижи да се върне в здравното министерство.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини