Новите цени на тока - от 1 март

Новите цени на електрическата енергия могат да бъдат факт от 1 март т.г., заяви днес на брифинг министърът на икономиката в оставка Делян Добрев в НС, предаде БГНЕС.

Той каза това веднага след като депутатите гласуваха на две четения промените в Закона за енергетиката.

Поправките дават повече права на ДКЕВР да променя цените повече от един път в годината. Добрев има уверенията, че утре те ще бъдат публикувани в Държавен вестник и веднага ще влязат в сила, което ще позволи на ДКЕВР да се занимае с проблема, който покри с протести България. Решението на регулатора не може да бъде със задна дата, така че днешните високи сметки може да бъдат обжалвани при съмнение от всеки гражданин, който да поиска корекция на сумите, обясни Добрев след въпрос на БГНЕС. Той не се ангажира с прогноза колко може да поевтинее цената на тока.

Вчера получих писмо с предложение от главния прокурор да използвам чл.70 от Закона за енергетиката, за да намаля със заповед на министъра цената на електроенергията, съобщи министърът в оставка. Този член обаче има три хипотези, ограничаващи възможностите за такива действия. Едната е - като условие за това да имаме режим на тока, втората - опазване на околната среда и третата - защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката.

Възложил съм още вчера на юристите в министерството, съвместно с ДКЕВР, да проверят дали може да бъде използвана тази възможност и те днес или утре ще ми дадат решението си за издаване или не на такава заповед, каза той. Но дори и да се намери такава възможност, същият този член казва, че разликата, която се получава и разходите на дружествата за тези допълнителни задължения, трябва да бъдат компенсирани в следващ регулаторен период, отбеляза Добрев. Което означава, че при едно намаляване на цената със заповед впоследствие тези средства трябва да бъдат компенсирани като недовзет приход на всички участващи в следващия период. Така че това не намалява цената сама по себе си, а отлага плащането на част от нея за по-късен период от време, посочи той.

Пренасочените количества електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" към регулирания пазар, за да поевтинее цената, ще бъдат такива, които те не могат да се продадат, т.е. излишните и най-общо – ще има увеличаване на дела на централата в микса и намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата, заключи Добрев.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини