Всеки десети в България страда от диабет

Близо 10 процента от всички български граждани страдат от диабет.

В над 80 процента от случаите болните са на над 50-годишна възраст, обявиха от Националната пациентска организация, съобщава БНР. От там предупредиха, че заболеваемостта от диабет се увеличава.

Диабетът се посочва като четвърта или пета водеща причина за смъртност при високо развитите страни и е истинска епидемия в по-бедните държави. Според данни на Международната федерация за диабет 80% от болните са от страни с нисък до среден доход. От Националната пациентска организация изразиха притеснение, че тъй като България е страната с най-ниския процент от БВП, отделян за здраве, то случаите на диабет ще стават все повече.

Първите стъпки в лечението на диабет обикновено са правилната диета и физическите упражнения, но и подходящо медикаментозно лечение.

Добрите практики в Европа показват, че от голямо значение за ограничаване на диабетната пандемия са ранната диагностика, профилактичните прегледи и премахването на вредните навици.

От финансов аспект здравните и икономически последици от хипогликемиите включват разходи за хоспитализация, влошено качество на живот, сърдечносъдови усложнения, наддаване на тегло, повишен риск от автомобилни катастрофи, кома и смърт.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини