Музика от слънцето

Робърт Александър е специалист по информационна сонификация. С други думи – той превръща данни в звуци. Александър събира сбор от различни числа (например вариации на стоковата борса, скоростта на ветровете, пулсът на човешкото сърце и др.) и ги претворява в мелодии, пише Mashable.„Възприемам се за изследовател – казва Александър. – Живея в Космоса – между изкуството и науката и технологиите.“
Интересът му към нашата най-близка звезда не е случаен. Слънцето е извор на неизчерпаемо количество данни и същевременно е един от най-красивите небесни обекти. Именно поради тази причина Александър решава да впрегне своите сонификационни умения и да създаде саундтрак за Слънцето, пише сп. "Обекти".
За да постигне целта си, той използва информация, събрана от слънчевата обсерватория SOHO на NASA и ESA, изучаваща Слънцето. Освен всичко останало, този космически апарат се използва и за предсказвания на слънчевите изригвания, които могат да повлияят на комуникационната инфраструктура на Земята.
Александър манипулира цялата тази информация, събрана от SOHO, и създава величествени и земни мелодии. „Той превърна слънчевите изригвания в човешки хор, а ротацията на звездата – в трайбъл бийт“, казва Майкъл Бирн от Motherboard.
Нещо повече - слънчевата сонификация (или „взаимодействието със Слънцето“, както Александър го нарича) хем превръща науката в изкуство, хем ни помага да научим нещо ново. По време на своята работа Александър забелязва уникално жужене в своето творение. Той осъзнава, че звуците, които създава, могат да помогнат на учените да разпознават нивата на въглерод и съответно – да изчисляват по-точно температурите на слънчевите изригвания. В резултат на това миналата година в списание Astrophysical Journal излиза специална статия по въпроса.
Очевидно винаги има какво да научим от музиката. Особено когато инструментът е Слънцето.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини