Страх от Везувий: При изригване загиват 3 квартала на Неапол

Вулканът Везувий, който в древността изпепелява римския град Помпей, е изключително активен и днес. Твърдението е на шефа на Гражданска отбрана на Италия Франко Габриели, който представи план за евакуация на над 800 хиляди души в случай на опасност, която според него съществува непрекъснато, независимо от това, че в момента вулканът „спи”, или иначе казано, за радост, положението в недрата му е съвсем спокойно.

Свидетелство за голямата дремеща опасност обаче е фактът, че планът на Габриели и на управата на областта Кампаня за евакуация сега обхваща 24 общини, сред които са и трите големи източни квартала на Неапол. Само преди десетина години тогавашният план е бил изготвен за 18 общини с население около половин милион души, тъй като Везувий най-вероятно не е изглеждал толкова опасен.

Територията на въпросните 24-те населени места и квартали на Неапол е обозначена като „червена зона”, която обаче е разделена на две части. Първата може да бъде засипана пряко от лава и други, образували се в резултат на изригването, материали и да остане погребана под тях. Във втората зона покривите на сградите пък могат да се свлекат под тежестта на натрупан върху тях вулканичен прах и да предизвикат срутвания, пише в. “Монитор”, цитиран от БЛИЦ.

Разбира се, пред журналисти Франко Габриели и шефът на отдела за природни бедствия в Кампаня Едоардо Козенца многократно подчертаха, че сега тревогата е „зелена”, тоест, на възможно най-ниското равнище.

До „червена” се стига, след като се премине през „жълта” и „оранжева”, обявени след направени според международните стандарти изводи за дейността на вулкана. Става дума предимно за външни признаци като леки земетръси, деформация на земната кора промяна на състава на отделяните обикновено от кратера газове. Тоест това са изучени и добре известни правила и нормативи, при които се обявява един или друг вид тревога.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини