Израел се готви за война

Израелската армия започна днес да мобилизира 16 000 запасняци в рамките на военната операция "Стълб за отбрана" срещу въоръжените групировки в Газа, съобщи говорителка на армията, предаде БГНЕС.

"Процесът тече, армията раздава повиквателни на 16 000 запасни войници", заяви говорителката. Израелският министър на отбраната Ехуд Барак одобри вчера повикването на до 30 000 запасняци, които да могат да бъдат мобилизирани всеки момент.

"На път сме да разширим военната кампания" в Газа, заяви по израелската телевизия говорителят на армията генерал Йоав Мордечай.

Две ракети, изстреляни от Газа, паднаха вчера за първи път в района на Тел Авив. "Стрелбата срещу Гуш Дан (района на Тел Авив) и разширяването на стрелбите срещу Израел са ескалация и тази ескалация ще има цена, която другата страна ще трябва да плати", предупреди Барак в комюнике.

В сряда вечер израелският кабинет по сигурността одобри повикването на стотици запасняци след насочения удар срещу военния лидер на "Хамас" Ахмад Джабари, убит при въздушен удар в Газа. Палестинските въоръжени групировки отговориха с ракетен обстрел срещу Израел.

Бившият началник на Военновъздушните сили на Израел генерал Ран Пекер се обяви против провеждането на сухопътна операция в Ивицата Газа. Според него при подобна операция жертвите ще са многобройни, пише израелският вестник "Йедиот Ахронот".

"До момента израелските удари не са били насочени срещу цивилни палестинци. При ударите има голяма прецизност и можем да поразяваме определени цели и да предотвратяваме жертви от страна на израелските сили", казва Пекер.

Израелските военновъздушни сили нанесоха най-малко 130 удара по палестинската територия през изминалата нощ.

В същото време Израел се съгласи да прекрати военните действия срещу Ивицата Газа за посещението на египетския премиер Хишам Кандил. Египетският ислямистки президент Мохамед Морси предупреди вчера, че Египет няма да приеме израелска агресия в Ивицата Газа. Нетаняху отговори положително на египетско искане за спиране на огъня по време на визитата в Газа тази сутрин, която трябва да продължи около три часа.

Бойците от "Хамас" обаче не уважиха временното прекратяване на военните действия. ""Хамас" не уважава посещението на министър-председателя на Египет в Ивицата Газа и наруши временното преустановяване огъня, на което Израел се съгласи за времето, в което трае визитата”, заяви Офир Генделман, говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Двама палестинци бяха убити тази сутрин при израелско въздушно нападение в северната част на ивицата Газа по време на посещението на египетския премиер.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини