Общината в битка с армията за къщата на „Враня“ 8

Битката между общината и армията е за тази къща

Три дела се водят за изгорялата тази нощ къща на ул. „Враня“ №8 в Хасково, показа проучване на Haskovo.net. Първото е административно, второто гражданско, а третото, което е още на досъдебна фаза – наказателно.

Както писахме по-рано днес, необитаемата къща зад съдебната палата в центъра на града лумнала около 2 и половина през нощта. Пристигналите огнеборци овладели разпространението на пожара, но сградата е почти унищожена.

За къщата на „Враня“ 8 се води спор за собственост между общината и министерството на отбраната. Оказва се, имотът е бил продаден от общината през 2011 г. на Димо Димов от Хасково, който само десетина дни след това я ипотекира и тегли заем от банка.

Хронологията накратко е следната:

За имота е издаден акт №00226 за държавна собственост през 1949 година, след като е отчужден от предишните собственици. Даден е за стопанисване и управление на министерството на отбраната, а военното комендантство настанява в него военнослужещи. Последният наемател е бил Желязко Найденов, починал през 2004 година. Оттогава къщата е необитаема. Имотът е вписан в кадастралната карта на Хасково през 2006 година със собственик МО. Военните твърдят, че през цялото време от 1949 до 2011 година включително са плащали местни данъци и такси като собственици на този имот.

През 2009 и през 2011 година обаче община Хасково издава актове за общинска собственост за същия имот. През 2012 година, на основание на тези актове със заповед на шефа на агенцията по кадастър община Хасково също е вписана като собственик на имота.

Точно тази заповед бе обект на спор по административното дело. Хасковските административни магистрати я отмениха на 21.06. 2012 година. Последва обжалване и казусът бе отнесен във Върховния административен съд, който е насрочил разглеждането му за следващата седмица. От изхода на това административно дело до голяма степен зависят и следващите – гражданското, както и наказателно досъдебно производство.

Гражданският спор е между областния управител, упълномощен от министъра на отбраната, и общината. Производството по него се забави, защото възникна спор за подсъдност между районния и окръжния съд (подсъдността зависи от оценката на имота). След като се разходиха до апелативния съд в Пловдив, папките на делото се върнаха обратно в Хасково - на втория етаж на съдебната палата, където се намира окръжния съд. Делото е образувано днес, научи Haskovo.net, предстои да се насрочи дата за първото заседание. Искането на държавата е да се отмени сделката за продажбата на имота, както и съдът да го признае за държавна собственост. Също така и да се отнеме владението на имота от частното лице, което го е купило от общината. Областният управител твърди, че актовете за общинска собственост са издадени в абсолютно нарушение, защото не се основават на нито една от хипотезите в закона за общинската собственост, които позволяват даден имот да се актува като общински.

Ако ВАС потвърди решението на хасковските магистрати и окончателно отмени вписването на общината като собственик в кадастъра, то изходът от това гражданско дело изглежда ясен отсега. Ако обаче върховните магистрати приемат вписването в кадастъра за законно, битката ще продължи с размахване на документи от двете страни в съдебната зала.

Третото производство за опожарената къща е наказателно. То е още на досъдебна фаза. Разследващите имат за задача да изяснят извършено ли е престъпление от длъжностни лица при промяната на собствеността от държавна в общинска, както и при последващата продажба. И, разбира се, кои са те. Както и каква отговорност следва да понесат за това.

От пожарната все още не са обявили причините за снощния пожар. Той може е тръгнал от събиращите се там наркомани и скитници, или пък да е умишлен палеж.

Ако пожарът се окаже умишлен, това може да постави доста щекотливи въпроси пред разследващите.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини