Откриха годна за живот планета

Учени откриха планета, обикаляща около звезда, подобна на Слънцето. Според изследователите, тя може да има климат, в който да съществува живот, предаде КРОСС.

Планетата се намира в съзвездието Живописец, пише в публикация на списание Astronomy & Astrophysics.

Планетата се намира в орбитата на звездата HD 40307 - оранжево джудже от спектрален клас К, около 23% по-лека от Слънцето, но също толкова ярка. Новооткритата планета се намира „много по-близко" - само на 42 светлинни години от нас.

Звездата HD 40307 беше забелязана от астрономите от Европейската Южна Обсерватория през 2008 г., когато в орбитата й бяха открити три „супер-Земи", благодарение на спектрографа HARPS. Група учени, ръководена от Микко Туомми от британския университет в Хартфордшир, обаче е използвала по-чувствителен метод за анализ на данните, получени от HARPS, и констатирала присъствието на още три планети в орбитата на звездата, които колегите им били пропуснали.

Шестата планета на HD 40307 привлякла особено вниманието на учените, защото се намирала почти в средата на „животоподдържаща зона" на звездата си - разстоянието, на което върху една подобна на Земята планета, може да има вода. Самият радиус на планетата предполага климат и атмосфера, които да могат да поддържат живот, твърдят още учените.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини