Уловиха братчето на рекордния сом по Марица

Сомът на Наско Полита/вдясно/

Двуметров сом с тегло 40 килограма изловиха хасковските професори - рибари Наско Анастасов-Полита и Диньо Иванов-Коча. Рибокът е бил изловен почти на същото място откъдето академик Щерю Щерев изкара рекордния си улов-50 килограмово чудовище с мустаци на 19-ти септември. „Това е малкото му братче“ шегуваха се щастливите рибари, докато гордо позираха с улова си. 

Сомът е бил закачен вчера в 3 часа следобяд от Наско Полита. Като видял зора на колегата, на помощ се притекъл и близко стоящият въдичар, Диньо Коча. С общи усилия, двамата извлекли рибката след час борба. Рибарите били толкова омаломощени от борбата, че повикали на помощ хасковските щангистите на Живко Архондев. Свикналите на тонове тежести момчета с лекота вдигнали рибата за надлежно премерване и претегляне в собствената си зала. След документирането на трофея, сомът пое към съдбата си, а рибарите споделиха част от тайната си. 

Сомът е бил уловен на спининг, с воблер. Това е изкуствена рибка, която мърда във водата и изкушава речните хищници да захапят примамката. Рибарят обикалял цял ден Марица за да открие подходящото място и накрая набитото му око го отвело до печелившия вир. Хвърлил въдицата и малко по-късно сомът клъвнал. 

Подобен улов е въпрос на усет и късмет, споделиха рибарите, които познават Марица като 5-те си пръста. Двамата ловуват в бързите води на реката от години. Не признават обаче, че знанията и опита са ключови за подобен успех. 

Тяхното верую е, че рибата се хваща не от майстори, а от тези, които ходят на риба.

Г.Христов

Сомът не можеше да се вдигне от сам човек
Сомът рекордьор на Щерю Щерев/вляво/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини