Студът помага да отслабнем по-бързо

Ако кафявата мазнина в тялото се активира, тя започва да произвежда 300 пъти повече топлина от който и да е друг орган, твърдят учени

Нестандартен метод за сваляне на килограми предлагат британски учени. Според тях един от начините да се активира кафявата мазнина в тялото, която помага за изгарянето на повече калории, е тялото да се охлади.

С помощта на скенер изследователите локализирали местата, където кафявата мазнина се намира в неголеми количества - в областта на гърба, шията, между плещите и ключицата, пише лондонският вестник "Дейли мейл", цитиран от BolenZdrav.com.

Ако кафявата мазнина в тялото се активира, тя започва да произвежда 300 пъти повече топлина от който и да е друг орган. По думите на проф. Майкъл Симондс от Кралския медицински център в университета на Нотингам нейната активност може да се проследи чрез термоанализ на тялото. Ако например сложим ръката си в хладна вода, датчиците веднага регистрират активиране в местата с кафява мазнина. Така организмът опитва да се сгрее.

Само за 5 минути под въздействието на хладината показателите за изгаряне на калории се увеличават с 10-15%.

На теория употребата на хладни напитки в съчетания с тренировки може да помогнат за съществено намаляване на теглото.

По-младите, здрави и слаби хора имат повече кафяви мазнини от по-възрастните, пълни и болнави хора. При жените тя е в по-голяма концентрация, отколкото при мъжете. Ако искате да отслабнете, спрете отоплението. Кафявите мазнини се активизират при ниски температури.

Друг способ е да използвате повече чили в кухнята. Съставката, която то съдържа - капсаицин, лъже мозъка, че на тялото му е хладно. Затова и когато хапваме люто, кафявата мазнина се активира и започва да гори калории.

В Медицинската школа на Колумбийския университет в САЩ пък твърдят, че можем да намалим бялата мазнина в организма (обикновените тлъстинки) с помощта на лекарство - тиазолидиндион, което се дава на диабетици за понижаване на кръвната захар. Аналогични свойства притежава и хормонът ирисин.

Източник: Болен Здрав

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини