Брюксел: Токът от АЕЦ ще поскъпне

Себестойността на цената на ядрената енергия в Европа ще се повишава заради препоръки за допълнително обезопасяване на централите и застраховка за щети от аварии, която Брюксел смята да предложи, предаде БЛИЦ.

Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, представяйки резултатите от извършени през изтеклата година стрес-тестове на 145 реактора в страните от ЕС, Швейцария и Украйна. Те решиха доброволно да се подложат на тях след аварията в японската АЕЦ Фукушима през март 2011 г.

“Няма централа, която се налага да бъде затворена по съображения за сигурност, но има много място за подобрения”, твърди Йотингер.

Догодина се очаква Брюксел да предложи ревизия на директива за ядрената безопасност както и задължителна застраховка срещу щети причинени от аварии в АЕЦ. “Операторите трябва да вземат това предвид и да натрупват резерви”, каза комисарят.

В 54 от проверените блокове не се прилагат най-новите стандарти за изчисляване на риска от земетресения и в 62 тези за риск от наводнения. В 121 реактора трябва да се монтират или подобрят сеизмичните измервателни уреди. 32 блока трябва да се снабдят със системи с филтри за контролирано изпускане от херметичната обвивка. За 81 реактора трябва да се построят отделни защитени хранилища за оборудването за справяне с тежки аварии. Резервна аварийна контролна зала нямат 24 реактора.

От цитираните недостатъци за българската АЕЦ Козлодуй комисията отбелязва само един - за защитеното хранилище.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини