Баща: Претърсват детето ми като престъпник в Кауфланд! Хипермаркетът: Съжаляваме, децата крадат!

Кауфланд Хасково

Охраната на хасковският „Кауфланд“ претърсва децата ни все едно са престъпници. Прави го публично, като изсипва раниците им на земята. На подобно претърсване са били подложени 40 деца, озовали тази седмица в хипермаркета на едно голямо междучасие. Това твърди в писмо до редакцията на Haskovo.net родител на дете от хасковското ОУ „Христо Смирненски“. Унизителната процедура се прилага независимо дали е доказано, че детето е откраднало нещо или не, а според родителят, тя е била придружавана със заплахи, че отиват „директно за ушите в детска педагогическа стая, там с бой ще ви научат ако не разбирате от дума“ . Още по-скандално според бащата е, че всяко дете би могло да се окаже „крадец“ без в действителност да е такова. Примерът, който дава в писмото си е прост:

„ Представете си следната ситуация:

Понеделник вечер, детето ми си е приготвило раницата за училище и си е легнало. Майка й решава да и сложи една вафла, ей така да знае, че поне нещо ще хапне. Часът е 10:42 минути, детето отива със съученичките си да си купят по нещо за хапване и излизайки идва момента на „страшният съд“ - стражите на Кауфланд залавят престъпника, с както те ще твърдят с „откраднатата“ вафла“.“

Кауфланд да се извини публично за обидата нанесени на родителите и техните деца, призовава читателят ни Г.К.

Потърсени за коментар, от пресцентъра на Веригата изпратиха официално писмо с което изразяват съжалението си за неприятния инцидент и обещават детайлна проверка на случая. След което ще вземат мерки, сред които допълнително обучение на охраната за работа с малолетни и непълнолетни клиенти. Охраната е външна и съгласно „Закона за Частната Охранителна Дейност и вътрешните правила, посочени на входа на хипермаркета, служителите на охранителната фирма имат право да правят проверки“, пишат още Кауфланд.

На допълнителните въпроси на Haskovo.net от веригата обясниха, че освен проверки на багаж нямат никакъв друг начин да предотвратяват кражби от страна на деца или възрастни. Но за съжаление, децата наистина крадат особено в периода на голямото междучасие, когато хипермаркета буквално се „наводнява“ от учениците от близките училища. Децата влизат на покупки с раниците си, въпреки действащия гардероб с униформен служител на Кауфланд. На касите на магазина няма датчици, които да сигнализират за неплатена стока/практиката е честа в чужбина.Б.Р./ а съществуващите камери не могат да уловят всичко или съответно могат да го докажат само постфактум. А децата присвояват,най-вече шоколади, енергийни напитки, дори и марков алкохол, официално заявяват от веригата. Служители на Кауфланд-Хасково, пожелали да не бъдат цитирани, пък направиха изумителното твърдение, че за част от хасковлийчетата е било въпрос на „спорт“ да откраднат стока от магазина. Не че толкова им трябвала - повечето от малките „клиенти“ не изглеждали да са деца на нуждаещи семейства. Случаите са особено много в хасковският клон на веригата, заради непосредствената близост на три училища/ ОУ „Христо Смирненски“ Спортното, ПГМЕТ- Б.Р/,но са честа практика и в другите градове, допълват от централата на Кауфланд.

От магазина разчитат клиента да се информира за вътрешните правила от табелата поставена непосредствено до входа. Нито един от произволно запитани днешни /и пълнолетни/клиенти на Кауфланд обаче не я бе чел. Засега няма практика, служител на външната охрана да посреща и обяснява на децата кое е позволено и кое не, въпреки че те както излиза, са най-рисковата група от клиентите на хипермаркета.

Пълният текст на писмото от родителят и официалният отговор на Кауфланд, четете в линковете под снимката.

Г.Христов

Действащ гардероб със служител, посреща клиентите на хипермаркета

Писмото на родителя

Официалният отговор на Кауфланд

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини