Инициативният комитет връчи подписката на пострадалите от земетресението на областния управител

Подписка в подкрепа на пострадалите от земетресението на 22 май и последвалите вторични трусове връчиха  днес на областния управител на Перник инж. Иво Петров представители на Инициативният комитет. Събирането на подписката започна на 18 август и продължи около един месец. Под нея с личните си данни са се подписали 3 610 човека. Разпространяваната в интернет петиция, съдържаща мотивите на исканията в подписката, е подкрепена от 284 граждани. Областният управител прие подписката и обяви, че ще запознае с резултата министър председателя бойко Борисов.

В подписката перничани настояха  проблемът на засегнатите от земетресението да стане приоритет на правителството и  да бъдат предприети незабавни и адекватни мерки за възстановяване и подпомагане на Перник и околните населени места, пострадали при трусовете.  Основното искане, което остава и до момента е в кратки срокове да бъдат обезщетени всички пострадали от земетресението в реален размер и на стойност, съответстваща на понесените материални щети със средства от държавния бюджет.

Едно от исканията беше  да се прояви грижа за хората, които остават без покрив за зимата, като от Инициативния комитет оценяват положително предприетите в тази посока мерки и оказват съдействие на общинската администрация и оперативната група, ръководена от министър Томислав Дончев. В подписката се иска и възстановяване на общинските и държавните сгради, читалищата и православните храмове. Настоява се и за осигуряване на държавна финансова помощ за обследване на пострадалите сгради и проектиране на укрепването им; за подпомагане на всички със засегнати единствени жилища и обитаващите държавните жилища в общината.

Подписката беше връчена на областния управител по силата на изискванията на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според чиито изисквания местната гражданска инициатива по регионален проблем се обръща към представителите на държавната власт по места.  

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини