В Кърджали се възродиха религиозните бракове,гражданските са 525

 525 граждански брака са сключени от началото на годината в община Кърджали. 444 от тях са в общинския център. Много от младите хора предпочитат да дойдат в града и да се венчаят в обредния дом заради по-голямата тържественост.

  Две десетилетия след краха на комунизма религиозните сватбени церемонии са се превърнали в задължителни при венчавката . С най-голяма сила това се отнася за турското население. Не минава сватба без религиозен брак,извършен от имам. При българите-християни църковния брак също е на мода, но процентът не е толкова висок.

  Българските турци възстановяват и старите си традиции, съпровождащи венчавката. Момчето най-напред подарява златен пръстен с камък на любимата. След това близките му ходят на крака до дома й за да я искат от най-възрастния й роднина. Годежът се прави от роднините на момичето. Сватбата се поема от двете семейства. Обикновено се канят много гости. В миналото предпочитани бяха ведомствените столове. Сега-сватбените салони.

  Българите правят по скромни сватби, обикновено в тесен кръг на най-близките роднини и приятели. Търсят се реномирани ресторанти.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини