Пожарникари громят огън и вятър за норматив

Марко Рачев дозагася димящи бабунки, след като пожарната угаси за норматив пожара

Хасковските пожарникари показаха светкавична реакция и професионализъм, като се справиха с два потенциално много опасни пожара в Хасково и между селата Петелово и Караманци. Трудността се състоеше в бурния вятър, който на моменти достигаше 15 м в секунда.

При първия пожар, внезапно пламнала изоставена овощна градина до Кекличевото стопанство, край Хасково . Огънят опасно се насочил към две вили и на бързо обхванал няколко декара сухи треви. Като видял че огънят е пред прага му, о.з. полковник Никола Тодоров набързо организирал съседите за гасене и подал сигнал до пожарната. Водени от Марко Рачев, комшиите застанали пред къщите, но пожара, подкарван от силния вятър почнал да ги заобикаля. В този момент пристигнали хасковските огнеборци и огнената приказка свършила за минути. „ Като светкавици са момчетата, на 5-тата минута и 20-тата секунда бяха тук“ педантично заключи военния, докато одобрително наблюдаваше работата с шланговете. Пожара даже се размина без материални щети.

Огнеборците действаха за норматив и при голям пожар развил се в храсти и треви между селата Петелово и Караманци. Въпреки километровия фронт на огъня, 3 пожарни от Хасково и Минерални Бани, плюс една от Кърджали успяха да го локализират, обградят и угасят, без да бъде засегнато и едно дръвче от обширните гори наоколо. „Ударниците“ край Петелово спестиха разкарването на колегите си от Кекличевото стопанство. Там тъкмо навиха шланговете и се строиха за тръгване на помощ, когато им докладваха, че пожара е угасен. Екипът остана да дежури в Хасково.

През уикенда огнеборците гасиха над 50 пожара в сухи треви из областта и въпросът за резервни екипи за дежурства по градовете бе много сериозен. От пожарната служба се опасяват ситуацията да не се повтори, главно заради променливия вятър и крайно изсъхналата растителност в региона.

Г.Христов

Отърваха ме. Иначе влизаше във виличката/на заден план/, каза о.з. полковника Никола Тодоров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини