Глутница вълци избива овцете в Рудеземско

Кметският наместник Севдалин Салачков, който е и ловец уточни, че най-вероятно глутницата наброява 10 вълци. Според него хората в селото са изключително изплашане, а овачря е в шок, след като видял разпилените вътрешности на овцете, разпръснати из цялата местност "Кабата", fermer.bg

Глутница вълци напада стада овце в Рудеземско. Животнини са умъртвили над 70 овце в село Поляна на стойност над 20 000 лева

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов призова държавата да помогне на стопанина на стадото, като организира хайка за избиване на хищниците. Той увери, че общината също търси възможност за подпомагане на стопанина.

Само преди седмица вълци нападнаха стадо овце и в село Мочур, община Рудозем. За една нощ там са били разкъсани 60 овце, а собстненикът им е понесъл загуби за около 15 хиляди лева.

Всяка година в региона има нападения на мечки или вълци, но никога толкова мащабно, коментират местните жители. Те негодуват от това, че загубите са изцяло за сметка на стопаните, тъй като вълците не са защитен вид и собствениците на овцете няма да получат обезщетение от държавата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини