Скални вълни насред пустошта

Снимката може и да ви прилича на абстрактен скрийнсейвър за компютър, но в действителност това е природен феномен насред пустошта. Нарича се „Вълната" и се намира по склоновете на Северните Койотови хълмове в близост до границата между Юта и Аризона.

Тя представлява вълнообразно скално образувание, което е на възраст около 190 милиона години. Негови създатели са най-големите творци – вятърът и водата. На това място преди много години е имало пясъчни дюни. С течение на времето полутвърдите скали са ерозирали и под влияние на атмосферните фактори са се появили вертикални и хоризонтални пластове. Те са изключително крехки, така че туристите стъпват много внимателно, за да не пропаднат и да не нарушат целостта им.

Тази красота е световноизвестна, но за да не се промени естественият ѝ вид, няма специален път, а се стига до нея пеша.

Отправна точка за 4-5 километровия поход до "Вълната" е проходът Trailhead (Wire Pass Trailhead), който се намира на около 13,4 км южно от американската магистрала US Route 89. Проходът е и врата към каньона Buckskin Gulch, който е най-дългият и най-дълбок слот каньон в югозападната част на Съединените щати.

Температурите там са много високи, така че ако искате да зърнете този природен феномен, трябва да се заредите с търпение и да тръгнете рано сутрин.

Изключително интересно е как в един ден цветовете на това място могат да се променят – от кафеникави през златисти до виолетови в зависимост коя част на деня е.

„Вълната" има и своя посестрима, която се нарича „Втората вълна" и е с малко по-бледи цветове. В района на Северните Койотови хълмове си заслужава да видите още и скалите, които наподобяват на мозък „ Brain rocks", както и магическият връх (The Magic Crest).

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини