Активно поевтиняване на горивата през есента предрича Дянков

Горивата винаги се увеличават през лятото и се намаляват през есента, от септември - октомври те ще намалеят активно.

Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков във връзка с покачването на цените на горивата.

Той съобщи, че Министерство на финансите още през пролетта е писало до ЕКОФИН с искане за различно изчисляване на акцизите не само на горивата, но и на всички стоки. По думите му това ще започне да се разглежда през есента.

„Още 7-8 държави в Източна Европа работят с нас по този въпрос. Ще пробваме, но това няма да ни помогне нито тази, нито следващата година, тъй като трябва да има одобрение от целия ЕС", подчерта финансовият министър.

Според министър Дянков е трудно да се намери одобрение от целия Европейски съюз. Ние няма как да се наложим на Европейския съюз, категоричен е той.

Дянков коментира и скока в цените на храните. По думите му цените се определят в световен мащаб и тази политика е вързана с общата политика на ЕС.

Финансовият министър изтъкна, че цените на храните също са пазар, но държавата и определени министерства не могат да направят кой знае какво. Финансовият министър даде пример със САЩ, където има твърда цена на млякото като обясни, че това не е политика, наложена от държавата, а поради това, че децата винаги трябва да имат мляко.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини