Кьорфишек: Янакиева смятала да пуска електробуси... ама друг път

Така изглежда Пернишки електробус в мечтите на Янакиева

Преди повече от година с бомбастичното заглавие "Перник смята да пуска електробуси" бе запален фитила на поредния кьорфишек от страна на Кмета на Перник, Росица Янакиева.

Този, а и още многото други кметски кьорфишеци ни дадоха идея за откриване на редовна рубрика с работното заглавие "Кьорфишек".

Целта на тази рубрика е да припомни на Перничани щедрите обещания и откровенните лъжи, с които са ги замеряли.

Ето и една от лъжите, тиражирани от Янакиева само преди година:

Перник може да стане първият български град, в който общественият транспорт ще се извършва от електромобили, съобщи кметът Росица Янакиева. Общинските специалисти внасят в програма "Лайф плюс" проект за изграждане на т.н."зелена линия". Разработката предвижда по една от най-натоварените градски линии да бъдат отпуснати 8 експериментални возила и изграждането на зареждащи станции по трасето. С едно зареждане електробусът ще може да изминава до 500 км, поясни градоначалникът. Ще бъде осигурено и електронно наблюдение на трафика по "зелената линия".

Ако Перник спечели, в общината ще се реализира пилотен за страната проект, който ще е експериментален и за Европа, тъй като специалистите ще могат да наблюдават и изчислят с колко ще се снижат вредните емисии във въздуха при експлоатацията на електрическите автобуси, пише pernik.info. Резултатът ще е по-малко въглеродни емисии във въздуха.

Идеята на дирекция "Евроинтеграция, контрол и стопански дейности", с ръководител Иван Искренов, ще търси финансиране по компонент "Политики и управление в областта на околната среда". По него може да бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз за иновации или демонстрационни проекети.

"Засега, процедурите все още са в съвсем начален етап, но ако проектът получи одобрение, линията на електромобилите ще струва около 2,4 милиона лева, а общината ще участва във финансирането с 51%", поясни кметът Янакиева."

След подобен величествен анонс е меко казано странно мълчанието на Янакиева за хода на проекта и евентуалният резултат от него. На практика - в Перник няма и следа от електробуси, а казаното от Янакиева преди повече от година вече е добре забравено.

Пернишката журналистическа гилдия, тиражирала охотно тези врели-некипели също мълчи като (оставям на въобръжението ви какво), вместо да бъде ушите, очите и съвестта на града ни!

Всъщност - за каква съвест може да говорим на общинската копаня???

 

"Съвременните" електробуси на Янакиева
Повечето от пътниците не са били родени когато този тролей е бил произведен

  

Освен че са "модерни" тролеите ни имат и надписи на чужд език
Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини