В Мандра нямат проблеми, имали големи сърца

Отец Златко освети курбана за здраве в с. Мандра

„ В мандра няма криза. Нямаме проблеми, защото имаме големи сърца!“. Така на входа на дворчето в църквата на с. Мандра посреща гостите си леля Делка Марчева.

Дългогодишната директорка на местната детска градина е особено щастлива, въпреки че е станала много рано и се е завъртяла край огъня в двора на храма  да натъкми казаните с курбан, още в зори. Синът й Ангел всяка година по това време дава гощавката за съселяните си за здраве. Младият мъж се е врекъл това да става на Голяма Богородица, но тъй като тази седмица празникът беше в сряда, когато си пости, изместили курбана с ден. „Изчакахме до другия ден заради мръвката, иначе трябваше да готвим фасул.„, разказват една през друга приятелките и съседките на леля Делка, които са дошли в двора на черквичката, за да й помогнат да стегне трапезата.

Тази година жертвените животни за курбана са две. Освен от семейство Марчеви, курбан има и от семейство Елена и Димитър Стойкови, които са заклали животно за здравето на дъщеря си Гергана, зет си Тома и внучката Елена.

„Мандра е селото с най-много курбани в областта“, хвалят се местните. В годината дават поне 7-8 курбана. Те правят блажно и за храмовия си празник -на Света Неделя, и за деня на селото, в края на юли.

В с.Мандра живеят около 500 души, много от които са преселници от Родопите, дошли в хасковско, за да търсят прехрана. Основен поминък за пришелците е отглеждането на тютюн.

Въпреки различната си религиозна принадлежност, в Мандра хората не се делят и на всеки празник са заедно, разказва леля Делка. „Много са ми добри съседите. Те са от Родопите, но сме си много близки. Свикнахме да живеем заедно и да си помагаме“, разказва сладкодумната учителката докато тича и към друга от къщите -на Надя и Орлин, които също са преселници в селото от няколко години. Всички са поканени на курбана.

Хората от Мандра спазват стриктно традициите. Освен да хапнат и пийнат за здраве, на подобни срещи мандренци отиват и за да седнат на раздумка. Курбанът за здраве освети отец Златко от Хасково. Докато домакините все още се суетяха покрай разсипването на чорбата, беловласите мандренци, поседнали на сянка в двора на храма, се наслаждаваха с пълни със сълзи от радост очи на щъкащите наоколо дечица. Покрай малчовците дядовците си спомниха за своите детски години и за килийното училище, което било зад църквата, в което са се учили на четмо и писмо.

Най-възрастните пък разказаха, че в селото им имало напоследък много щъркели, а според разказите от незапомнени времена това било знак, че в населеното място живеят добри хора. Чул за констатацията кметът на Мандра Ангел Михайлов веднага изброи, че в Мандра има поне 10 щъркелови гнезда.

Мая Манолова

Ангел Марчев/вляво/, който даде курбана за здравето на семейството си, вдига наздравица с кмета Ангел Михаилов/в средата/ и един от на-сладкодумните си съселяни
Докато възрастните се хванаха на сладки раздумки, децата тичаха на воля в храмовия двор
Домакините Делка/вляво/ и Елена още от зори бяха край казаните с месото
Построената през 1874 година църква в с. Мандра" Св. Неделя" е сред гордостите на мандренци
Младите помагачки бяха неуморни...
...но и по-възрастните не им отстъпваха
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини