In Memoriam: 50 години от смъртта на Мерилин Монро

На 5 август 1962 година умира една от най-ярките звезди в американското кино – Норма Джийн Мортенсън, известна в цял свят като Мерилин Монро.

Бъдещата звезда се ражда на 1 юни 1926 в Лос Анжелес и на кръщението си получава името Норма Джийн Бейкър. Неомъжената и майка, Гладис Монро Бейкър има сериозни психически проблеми, поради което скоро губи родителските права над детето и в следващите няколко години малката Норма живее при приемни семейства и в сиропиталище. На 16-годишна възраст се омъжва за полицая Джим Дохърти, който през 1944 година заминава за фронта, и това е началото на новия живот за Норма.

Следват шеметно луди години, изпълнени с много противоречия и крайности, блясък, бедност и световна слава, и смърт, която и до момента остава едно от най-обсъжданите събития на 20 век.

През 1946 година Норма сключва договор с 20th Century Fox и приема псевдонима Мерилин Монро. Следва развод с Дохърти, който не е очарован от избора й на професия. През този период бъдещата звезда няма успехи и участва единствено в комедията „Scudda-Hoo! Scudda-Hay!” с една единствена реплика. През 1948 година договорът е прекратен и Мерилин се пробва при конкуренцията Кълъмбия Пикчърс с участие в музикален филм. Отново безуспешно и отново остава на улицата.

Късметът на Мерилин заработва, когато се запознава със 70-годишния по това време Джоузеф Шенк – съосновател и съсобственик на 20th Century Fox. Следва нов, този път седем годишен договор с 20th Century Fox и така Норма Джийн Бейкър за пръв път стъпва на червения килим, който я отвежда до световната слава.

По време на сравнително кратката си кариера Мерилин Монро играе в 29 филма и печели три Златни Глобуса. Опитва силите си и в сериозни роли, но известността и славата идват за филми, в които се изявява като секс символ. Известния израз „Диамантите са най-добрите приятели на момичетата (жените)" става прочут, когато Мерилин (с малко помощ от професионална певица) изпълнява едноименната песен в екранизираната версия на мюзикъла „Джентълмените предпочитат блондинки”.

Една от най-добрите комедии за цялата история на киното е „Някои го предпочитат горещо” – филм на режисьора Били Уайлдър, в който Мерилин Монро си партнира с Джак Лемън и Тони Къртис.

Норма Джийн Бейкър умира на 5 август 1962 година от свръхдоза приспивателни. Официалната версия за смъртта е самоубийство, но около цялата история има много неясни моменти, което поражда най-различни спекулации – от нещастен случай до убийство по заповед на тогавашния президент Джон Кенеди (който се смята, че е бил неин любовник заедно с брат си Робърт Кенеди).

За обстоятелствата около смъртта й са написани повече от 100 книги, но голям интерес продължават да предизвикват и противоречивите сведения за периода 1944 – 1950 година. Отдавна е известно, че Мерилин Монро е правила фотосесии за „възрастни”, които са използвани поне за един „гол” календар и за първия брой на списание Плейбой през 1953 година. През 1980 година обаче октомврийския брой на Пентхаус хвърля бомбата, като публикува кадри от черно-бял филм за „възрастни” с твърдението, че „актрисата” е младата Норма Джийн Бейкър; през 1997 години европейско издателство купува правата за филма и продава над 600,000 копия. Участието на Мерилин Монро е категорично отречено от компанията, която държи правата за всички продукти с нейния облик, и която заплашва, че ще осъди всеки, разпространяващ филма или кадри от него... но която досега не е завела нито едно дело.

И не е само това. По време на погребението на Мерилин Монро надгробното слово е произнесено от Лий Страсбърг (Lee Strasberg) – неин дългогодишен приятел и учител по актьорско майсторство. Същия този Лий Страсбърг по-късно дава интервюта на журналисти и автори на книги, в които твърди, че през периода 1944 – 1950 година Мерилин Монро се е препитавала и като момиче на повикване.

Всички тези разкрития, независимо дали са достоверни или не, в действителност не навреждат на репутацията на „секс символа” на Америка. През 1999 година Американският Филмов Институт я поставя на шесто място в списъка на най-великите филмови актриси за всички времена.

През 2011 година в Чикаго бе издигната тежаща 15 тона и висока 8 метра статуя на Мерилин с високо развята рокля, пресъздаваща момент от филма "The Seven Year Itch". В момента статуята, наречена “Marilyn Forever” е преместена в Палм Спрингс, Калифорния, където може би ще остане за завинаги.

Мерилин Монро е погребана скромно от един от нейните бивши съпрузи бейсболиста Джо ДиМаджо във Westwood Memorial Park, Калифорния, в бронзов ковчег, поставен в стена-крипта.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини