"Кюриозити" приближава Марс

Едно пътуване в космоса, което продължава 254 дни е към своя край. Марсоходът "Кюриозити" на НАСА ще кацне на Марс на 5/6-ти август 2012 г. "Кюриозити" сега лети към Червената планета, а екипът на Mars Science Laboratory продължава да следи "здравето" на космическия кораб и траекторията.

Обратното отброяване до кацането на "Кюриозити" на Марс вече тече. Информация колко остава и как може да бъде гледано - тук.

Днес Любопиткото се намира на 1, 480 млн. км. от крайната точка на пътуването си. От Земята го делят близо 244 млн. км. Всъщност изминатото от апарата разстояние е в пъти по-голямо, заради елипсовидната траектория. В случай, че се налага пета маневра за корекция на траекторията на космическия кораб, екип се подготвя и ако е необходимо, маневрата ще бъде изпълнена в петък, 3 август. "Кюриозити" е текущо в "добро здраве", без значителни проблеми, е рапортът за днес на сайта на "Кюриозити" .

Мисията на НАСА Mars Science Laboratory е най-амбициозното и мащабно роботизирано изследване на космоса до момента. Ровърът "Кюриозити" е проектиран да се придвижва по марсианските дюни. Той е голяма, подвижна лаборатория, която ще бъде прецизно приземена и ще посети много от най-интригуващите региони на Марс за първи път. Програмата на "Кюриозити" е за 23 месеца след кацането. През това време той ще анализира десетки проби взети от скалите и от почвата. Предвидените изследвания са с по-голям обхват от всеки предишен Марс Ровър. Полезният товар, който носи Любопиткото е над 10 пъти повече от този на предшествениците му. Задачата - да проучи дали има благоприятни условия за живи микроорганизми и да открие има ли запазени следи от живот в миналото на Марс.


Embedded video from
NASA Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини