Райчо Радев спря гладната си стачка. Коконова нямала намерение да го уволнява

"Днес, 31.07.2012 г., в началото на 41 ден от гладната ми стачка, прекратявам гладната си стачка, но протестът срещу политическите уволнения и борбата за по-добро бъдище на българското образование продължава."

Това пише Директорът на спортното училище в Перник, Райчо Радев на страницата на Активно гражданско общество във Фейсбук.

"Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Ще представя своето осмисляне на гражданския ми протест по късно. Сега само ще отбележа, че липсата на отговор от държавните институции на писмото ми, след 40 дни гладна стачка, е недвусмислен отговор-признание за наличието на политически уволнения и че тази практика е врадна за българското образование, не е добре приета от общественото мнение и българския избирател и затова не получавам отговор.

Всеки отговор би означавал признание за политическа намеса в управлението и живота на училищата. Борбата срещу тази практика е и ще бъде трудна. Надявам се в нея да се включват все повече и повече хора, работещи за духовното израстване на младото поколение на България, за реални и адекватни промени в системата на нашето образование.

С надежда и благодарност, Райчо Радев.

Заедно с това във фейсбук е публикувано изявление на Г-н Ангел Грънчаров, което хвърля малко повече светлина върху мизансцена на случващото се. Той сподели следното:

Преди няколко минути ми се обади служителка на Омбудсмана на Републиката да ми съобщи по повод на моето Открито писмо до него, че проблемът около гладната стачка на г-н Райчо Радев е разрешен положително, както и предполагах, с няколко телефонни обаждания до съответните чиновници от името на Омбудсмана!

Казано ми бе, че при тия обаждания от името на Омбудсмана началничката на Регионалния инспекторат по образованието в Перник Коконова била заявила, че "въпросът с уволнението на г-н Радев изобщо не стоял", че проверките, които тя беше инспирарала, били установили незначителни пропуски, за което г-н Радев бил наказан "само със забележка", но изобщо "никой нямал намерение да го уволнява" (!).

Вижда се как нашите родни бюрократи са способни на велика промяна в съзнанията когато гражданите проявят доблест и достойнство в защита на правата си, когато пожата, че няма да се примирят с униженията и затова поемат пътя на борбата.

Това стори г-н Радев и ето, той победи!

Служителката на Омбудсмана ми заяви, че от тази институция били осъществили разговори и с някои други държавни институции, имащи отношение към случая, предполагам, че това е самото Министерство на образованието. Иначе няма как да се обясни сговорчивостта на г-жа Коконова и толкова толерантния й тон, щото тя преди време говореше и пишеше съвсем други неща, включително и пред медиите, да не говорим пък за официални документи, които тя самата е подписала.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини