Късат дипломите без сканирано копие

Дипломите, които не са сканирани и качени в електронния регистър към просветното министерство, няма да бъдат заверени. Това стана ясно вчера по време на извънредната среща на Съвета на ректорите. Просветният министър Сергей Игнатов реши да въведе мярката срещу фалшивите дипломи, като наложи строг контрол над заверяваните документи, пише Монитор.

В момента едва около 20 на сто от дипломите на БГ висшистите имат такъв еквивалент, уточни шефът на дирекция “Висше образование” Мария Фъртунова. Тя допълни още, че едва четири вуза са изпратили всички документи за завършено висше образование, изготвени след 1 януари тази година. В списъка на университетите, които не са предали нито едно такова копие, попадат и най-престижните ни учебни заведения като “Св. Климент Охридски”, Техническият университет в София, Великотърновският университет “Св. Кирил и Методий”, Националната художествена академия.

До 31 август университетите трябва да публикуват в специалния регистър всички дипломи и приложения към тях, издадени след 1 януари тази година. Ректорите обаче изразиха притеснението си, че вузовете, които издават хиляди дипломи, няма да смогнат да изпълнят задачата заради недостиг на персона. „В такъв случай ще включите студентите да помогнат в административната задача и ще ги освободите от семестриални такса”, предложи Игнатов.

Проблемът с фалшивите дипломи на турските граждани не е в българската образователна система. Това заяви просветният министър по повод скандала с нелегитимните документи. „Нарушението е на турските граждани, които са поръчали документи с невярно съдържание и са ги предоставили”, каза Игнатов. Той обясни, че дипломите са подменени вторично.

„Те са легализирани в МОМН, получили са и акростил от МВнР и едва след това е подменено приложението на дипломата с други оценки и хорариум”, каза още Игнатов. Той допълни, че не е изключено в схемата с фалшивите дипломи да са замесени и български преподаватели и ако това е така ще си получат заслуженото.

Общо 56 запитвания за 83 дипломи са били изпратени във просветното ведомство и нито една от тях не била фалшива, отчетоха експертите. „Нямаме друга информация, освен тази, която е качена на интернет страницата на YOK”, поясни министърът. Той съобщи, че през август ще свика делегация, заедно с която ще замине за Турция, за да води разговори по този въпроси. В края на вчерашното си заседание Съветът на ректорите взе решение да подкрепи правителството в изпращането на протестна нота до турския Висш съвет за висше образование YOK заради взетото решение, свързано с непризнаването на българските дипломи.

Турските студенти в България през последните години са се увеличили значително. Преди 5 години те са били близо 4000, а през тази година те са вече 6494.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини