Испания здраво затяга коланите

Новият пакет мерки за оздравяване на публичните финанси на Испания възлиза на 65 милиарда евро, които ще бъдат генерирани от правителството до края на 2014 година под формата на икономии и приходи.

Това обяви днес испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от АФП. Изчислявайки икономиите и новите финансови постъпления, които ще бъдат осигурени чрез увеличаването на ДДС, премиерът заяви, че в следващите две години мерките ще осигурят 65 милиарда евро.

Рахой днес обяви увеличаване на ДДС от 18 на 21% в рамките на рестриктивната програма, наложена на страната в замяна на дадената от Брюксел отсрочка за намаляване на бюджетния дефицит.
Ограниченият размер на ДДС, с който се облагат някои категории стоки, ще се повиши от 8 на 10%, докато данъкът върху продуктите от първа необходимост ще остане 4%.

Премиерът, който преди време обеща намаляване на данъците, се оправда с необходимостта да се плати за излишъците от миналото.
В същото време Рахой обяви намаляване на извънредните премии на държавните служители и високопоставените кадри.
Предвижда се намаляване на помощите за новите безработни от 60% на 50%. Според Би Би Си, освен това се съкращават помощите от шестия месец нататък.

След дадената от Брюксел отсрочка за намаляване на испанския бюджетен дефицит новата цел на Мадрид е понижаване на дефицита до 6,3% вместо по-рано предвидените 5,3% през тази година. През 2013 година испанският дефицит трябва да спадне до 4,5%, а през 2014 да достигне 2,8%. По-рано правителството разчиташе да намали бюджетния дефицит до 3% през 2013 година.

Междувременно хиляди миньори се очаква да блокират Мадрид за втори пореден ден. Повечето от работниците, пристигнали вчера, са извървели стотици мили от 22 юни от северна Испания, съобщава Би Би Си. Днес се очаква те да съберат по испанските площади най-малко 25 000 души, твърдят профсъюзите. Миньорите са гневни на решението на правителството да съкрати субсидиите за сектора от 301 млн. евро през миналата година на 111 млн. евро.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини