Титлата "архонт" разцепи църквата

В Светия Синод на Българската православна църква не са единни по скандала с титлите "архонт", които присъждат някои митрополити - Галактион в Стара Загора - на Слави Бинев, Николай в Пловдив - на Петър Манджуков, предаде Стандарт нюз.

С узаконяването на това отличие
, за което преди два дни съобщи Св. Синод, не са съгласни Неврокопският митрополит Натанаил и Варненският митрополит Кирил.

Рано сутринта инициаторите на протестната петиция срещу узаконяването на архонтството се събраха на мълчаливо молитвено бдение пред Синодалната палата преди началото на заплануваното заседание на Св. Синод.

За три дни в интернет са събрани над 800 подписа срещу промяната на синодалното решение от 2007 г., което обяви архонтството за незаконно църковно отличие.


Сред събралите се имаше университетски преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски", включително и от Богословския факултет, журналисти, писатели, обединени от общата си православна вяра и активна гражданска позиция.

Въпреки че петицията беше подписана и от много свещеници, сред събралите се пред синодалната палата дойде само един отец.

Даването на подобни титли не противоречи на православните канони, просто в БПЦ няма такава традиция, обясни Тивериопулският епископ Тихон. И добави, че и в католическата църква за миряни със заслуги към вярата съществуват подобни морални стимули.

Епископът изтъкна, че такса "архонт" не съществува. Навремето той отнесе много критики от събратята си за това, че докато беше викарий на Западноевропейската епархия на БПЦ, пръв даде архонтски сан на двама бълагари - на бившия зам.-министър на енергетиката Илко Йоцов и на американския бизнесмен от български произход Димитър Велков.

"Някакви материални критерии за това кой може да получи архонската титла може би ще се уточняват тепърва,  но да се говори за някави конкретни суми по принцип просто е недопустимо. Може да си подарил някаква църковна утвар и богослужебни одежди, важното е да е направено с чисти помисли и от сърце", уточни още епископът.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини