Проверяващата от МО ходила на остров Бали на разноски на "Берета"

Коктейл на остров Бали

Служителка на Министерството на отбраната, която отговаря за контрола по изпълнението на договора за утилизация на боеприпаси с „Берета Трейдинг”, си е почивала на остров Бали на разноски на фирмата.

Взривените складове край "Петолъчката" са на фирмата.
Служителката е дадена на Комисията по конфликт на интереси, тъй като е използвала служебното си положение, за да придобие лична облага, каза в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов. "Тя скоро ще си получи заслуженото. Това е било конфликт на интереси в началото на 2009 г.", добави той.

"Служителката Х. Ш. отговаря за контрола по изпълнението на договора за утилизация с фирмата „Берета Трейдинг”. В нарушение на законите е била повлияна в поведението си като държавен експерт, тъй като е приела облага от фирмата", обясни пред БНР Филип Златанов, председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси.
Той обясни, че жената, която е приела ваучер за туристическо пътуване до екзотична дестинация, е участвала при изготвянето на поръчката, сключването на договора и после при контрола.
Нарушението е било установено по сигнал, който бил доказан лесно.

„Много бързо събрахме документите, включително и платежните нареждания за платените суми на името на „Берета Трейдинг”, каза Златанов.
Служителката е била повикана в комисията за изслушване. Решението на комисията се обжалва пред Административния съд в София, но когато то бъде потвърдено, служителката ще бъде уволнена, поясни Златанов.

Той прогнозира, че обжалванията ще продължат между 9 месеца и 1 година. „С постъпката на този експерт се компрометира цяло едно ведомство, а именно Министерство на отбраната, компрометират се обществените поръчки, които се сключват с такива фирми, още повече тяхната стойност е голяма”, смята той.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини