Огънят на надеждата и единството пристигна

Един от най-големите символи на човешката борба, единство и надежда - олимпийският огън, вече е в Лондон

Самолетът с пламъка на Игрите се приземи на военно-морската база Culdrose, разположена на югозапад в Обединеното кралство.

Огънят бе запален на тържествена церемония на 10 май и след едноседмично пътешествие по материка и острите на Гърция отпътува за Великобритания. Преди това той бе тържествено предаден на британската принцеса Ана на церемония, състояла се на атинския стадион "Панатинайкос", където през 1986 г. са проведени първите съвременни Олимпийски игри.

Във Великобритания днес стартира щафетата по пренасяне на олимпийския огън, като началната точка е нос Ландс Енд ("Краят на земята"), разположен на полуостров Корнуол.

Огънят ще премине последователно през 1021 населени пункта през всички части на Обединеното кралство - Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, включително и през островите Ман, Джърси и Гърнси. Общата дължина на маршрута е около 8 хил. мили (почти 13 хил. км).

Факелът с олимпийския огън ще имат честта да носят последователно около 8 хил. британски факлоносци, някои от които настоящи и бивши спортни звезди. Щафетата се продължи 8 седмици, като за това време огънят ще пътува на самолет, автомобили, кораби, лодки, параходи, влакове, трамваи, велосипеди, мотоциклети, че даже и на въздушен балон. На последната права огънят ще премине по река Темза до олимпийския стадион в лондонския район Стратфорд, като това ще стане в деня на откриването на Олимпиадата - 27 юли.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини