Гърция - нови избори

Ще се проведат нови избори в Гърция през юни, след като преговорите за коалиционно правителство се провалиха, съобщи euronews.

Говорителят на президента заяви, че лидерите на политическите партии не са успели да стигнат до споразумение за съставяне на кабинет.

Датата ще бъде определена в сряда, каза говорителят, след като ръководителите на партиите приключиха финалните разговори.

Ще проведем избори" обяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на „Независимите гърци" Панос Каменос обяви, че не са постигнали съгласие за нов кабинет.

Отново отиваме към избори в много лоши условия", каза лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

Венизелос обвини другите партии, че са поставили партийните интереси над националните и са отказали да участват във формирането на коалиция.

Направих всичко възможно да се избегнат нови избори. От първия момент някои партии избраха да отидат на нови избори", подчерта ръководителят на Демократичната левица Фотис Кувелис, цитиран от "Телеграф".

Лидерите на основните политически партии в Гърция в продължение на девет дни се опитваха да сформират коалиция, тъй като изборните резултати не позволяват една партия да сформира правителство.

Радикалната коалиция СИРИЗА, която е срещу строгите мерки за икономии има най-големи шансове при нови избори през юни да спечели най-много гласове. Тя отказа да участва в преговорите тази седмица.

Президентът Каролос Папуляс покани всички партийни лидери на среща утре в 13 часа да решат за съставянето на временно правителство до провеждането на парламентарните избори, които се очаква да се осъществят между 10 и 17 юни.

Според резултатите от парламентарните избори на 6 май „Нова Демокрация" е първа с 18.85% (108 места в парламента), радикалната лява коалиция Сириза е втора с 16.78% (52 места), трета е ПАСОК с 13.18% (41 места), четвърта е партия „Независими гърци" с 10.6% ( 33 места), пета е Комунистическата партия с 8.48% (26 места), шеста е неонациската партия „Златна зора" с 6.97% ( 21 места) и последни са Демократичната левица с 6.1% (19 места).

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини