ВАС отхвърли жалбата на Вихрен Матев относно законността на пернишкия бюджет

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Вихрен Матев, с която бе оспорена процедурата по общественото обсъждането на бюджета на Община Перник за 2012 г.!

Коментар:

В своето определение ВАС на практика твърди, че "бюджета на общината не засяга пряко интересите на граждани и юридически лица, респ. организации, като нарушава или застрашава техни права и законни интереси". Твърдение толкова абсурдно, че ще го оставим без коментар!

Бюджета бил засягал граждани и юридически лица, респ. организации, когато нарушава или застрашава техни права и законни интереси. Посоченият случай, обаче, не бил такъв...

Според съда - това, че бюджета на Община Перник е бил публикуван само един ден преди публичното му обсъждане и поради тази причина гражданите са нямали никакво време да се запознаят с него и да формулират своите предложения не засягало правната им сфера! Поради това правилно съдът бил счел, че е недопустимо съдебното обжалване.

От друга страна в чл. 4 от Закона за общинските бюджети ясно е казано, че "С общинския бюджет се определят и осигуряват парични средства, с които се финансират местни и делегирани от държавата дейности. Финансирането на местните и делегираните от държавата дейности се извършва от общината в интерес на местната общност и при спазване принципите на законосъобразност, целесъобразност, ефективност, ефикасност и публичност."

Излиза, че публичните обсъждания на бюджета са само прах в очите на гражданите на града ни (както се и очакваше)! Те нямат никакви права да влияят на процеса на неговото приемане, а Кмета няма никакво задължение да се съобразява с предложенията на гражданите!

Затова следващия път, когато има публично обсъждане на бюджета на Община Перник си стойте у дома! И без това Бюджета (формиран, между другото, от вашите лични данъци и такси) хич не ви касае и поне не губете личното си време и нерви с това!

С това определение ВАС всъщност разкрива и една от най-важните причини България да е в застой за толкова дълго време: Чрез подобни мини, заложени в законодателството ни, управляващите ви лишават от правото да контролирате как се харчат вашите собствени пари, вменява им единствено задължението за тяхното харчене и ги прави една недосегаема, неконтролируема и безотговорна политическа върхушка, на която да слугувате цял живот!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини