Здравето има и вкус и мирис

Изследванията върху влиянието на ароматите върху здравето се увеличават.


Миризмите са способни да променят настроението на хората, да пораждат усмивки и радост, твърдят авторите на последното засега изследване по темата, цитирани от BBC.

Във Великобритания стават все по-популярни изследвания върху ароматни композиции, които биха могли да повлияват човешкото здраве и психика. Някои от тях дори са строго конфиденциални и са извършени по поръчка на военните служби.

През последните години внимателно се изучават и ефирните масла. Много от тях например забавят окисляването на мазнините в месните продукти т.е. запазват по- дълго тяхното качество и вкус. Учените прецизно изследват веществата, притежаващи антиоксидантна активност, тъй като те забавят стареенето, участват в регенерацията на различните тъкани, борят се с вредата от свободните радикали.

На науката е известно, че ефирните масла се състоят от малки молекули, които леко преодоляват мембраните на клетките в организма на човека. Затова част от летливите вещества попада в кръвта и участва в обменните процеси. Борът например благотворно действа на болните бели дробове, не само защото неговите компоненти убиват бактериите, а и защото те възстановяват увредените от болестта клетки.

Учените се надяват, че скоро ще стане възможно създаването на композиции от аромати срещу много заболявания.

Някои аромати активизират дейността на главния мозък и изострят чувствата.
• Миризмата на лавандулата увеличава работоспособността с 20%, на жасмин – с 34%, на лимон – с 54%.
• Ароматът на прясно изпечен хляб, ванилия и кафе възбужда апетита.
• Миризмата на евкалипт и бял бор, укрепва имунитета.
• Миризмата на лайка убива вредните микроби във въздуха.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини