БОРКОР се захваща с обществените поръчки

Рокадите в БОРКОР настъпиха преди дни. Ц- центърът за борба с корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Досегашният заместник-директор на службата Елеонора Николова заменя временно директора Румен Миланов, който беше освободен от поста по предложение на премиера Бойко Борисов.

Центърът за превенция на корупцията, по-популярен като БОРКОР, започва да разработва мерки за премахване на корупцията в обществените поръчки. Това съобщи пред БНР новоназначеният директор на центъра Елеонора Николова. По думите й ясно и отчетливо се вижда, че корупционните преговори предхождат същинската процедура по обществените поръчки. Нашата работа е да се разположим на входа и да не позволим реализацията на корупцията, каза Николова.

Искам да отстраня част от митовете и легендите около Центъра за превенция на корупцията. Действително, нормативният документ далече прехожда реалното създаване на Центъра, което стана в средата на 2011 г., когато бяха предоставени сграда и бюджет. Работещите в центъра за превенция на корупцията успяха да подготвят две обществени поръчки и да създадат скелета на този Център, посочи тя.

Елеонора Николова уточни, че в момента в БОРКОР се обучават 23 човека. Предстои в следващите седмици да определим още 30 човека, така че към първи юли да имаме половината от "армията" от хора, които да започнат да правят анализи. Трябва да се направи цялата архитектурата. Не говоря за барокови украшения, а за компютърни конфигурации и софтуерни решения, които да подпомагат анализаторите, уточни Николова.

Директорът на БОРКОР заяви, че в края на годината трябва да има решения по първата поставена задача- разработване на интервенционна система от мерки в областта на обществените поръчки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини