Христос воскресе! Честит празник!

Християнският свят посрещна Възкресение Христово. В полунощ в храмовете в цялата страна беше отслужено Великденско Пасхално Богослужение и прозвуча традиционният поздрав „Христос Воскресе”.

Стотици миряни се стекоха в хасковските църкви за Великденската служба.

В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” тя беше оглавена лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. В събота от Йерусалим с правителствен самолет пристигна Благодатният огън, по традиция той слезе от небето над Божи гроб в Йерусалим, откъдето пое по целия свят. Благодатният огън в България беше донесен от специална църковна и държавна делегация, оглавена от Негово Високо Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В хасковско той бе донесен от отец Георги Тодев, новият архиерейски наместник.

На днешния празник деца и възрастни се чукат с червени яйца. Вярва се, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца Божий - Христос.

По традиция през празничните дни на Великден се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

Христос Воскресе!

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини