Засилен полицейски контрол покрай празниците

Районните управления „Полиция” в Пернишка област ще осъществяват засилен контрол за гарантиране сигурността, спокойствието и обществения ред през предстоящите празници.

Многобройните богослужения и празнични инициативи ще бъдат охранявани от полицейски служители. Ще бъде засилен пътния контрол, проверките на пазари и тържища, както и заведенията за масово събиране на хора. В ОДМВР – Перник е изготвен график за усилени дежурства и засилено полицейско присъствие в населените места.

За да не бъде помрачен празника, гражданите трябва да имат в предвид следното:

І. Известно е, че джебчиите използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.

• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре е разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си.

• Попаднете ли в навалица – на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.

• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя. Ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчийката ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

• За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба особено важно е незабавното сигнализиране на полицията – на тел. 112 или направо в РУП.

• Криминалистите добре познават джебчиите. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат  открити.

         ІІ. Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.

• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.

• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при свои близки или надеждни познати, както и на определените за това места – банки, трезори и др.

ІІІ. Тръгването на път с личния автомобил също трябва да бъде грижливо подготвено.

• В никакъв случай не сядайте зад волана, ако усещате, че въздействието на поетия алкохол не е отминало.

• Препоръчително е по празниците да шофира най-опитния водач. Натовареният трафик в дните от Цветница до Гергьовден не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
• Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от града в четвъртък и към града – в следобедните часове на неделя и понеделник. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. В дните с очаквана най-висока интензивност на движението, съвместно със собственика на пътя – Областно пътно управление – Перник, ще се осигури с временна сигнализация ползването на две ленти в натоварената посока на главен път Е-79 в участъка от границата със столицата, до пътен възел „Даскалово”.

• Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища – спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без предпазни колани.

• Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети, задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини