Перник не светна в синьо, за да покаже съпричастност към децата с аутизъм

Перник не светна в синьо !  Припомняме ви, че призовахме местния парламент да гласува решение и да  освети поне една сграда в града в синьо. За да покажем съпричастност към децата с аутизъм по случай втори април- Световен ден за повишаване информираността на обществото за аутизма.

Но за сметка на това , БЛАГОДАРЕНИЕ НА   Радосвета и Росен Симеонови , родители на дете с аутизъм, в Двореца на културата  на втори април  ,  беше представена изложба. Бяха показани  фотоси на майки на деца аутисти и на известни медийни личности, които подкрепят борбата им с не лекото състояние на децата. Бяха представени и творби на самите деца.

Това беше добро начало, с което Радосвета и Росен се надяват да се  оформи едно ядро от съпричастни хора, които да стават все повече. Надеждата им е в Перник да се  създаде  дневен център за децата от аутистичния спектър , в който деца  от 12- 18 г.  да могат да изживяват дните си, чувствайки се пълноценни. Пример за такива центрове е Холандия, в която аутистичните личности имат опция да живеят, да се  грижат  за собствено стопанство , даже да произвеждат и продават конкурентни стоки. Двамата инициативни родители се надяват на подкрепа от местните политици и бизнесмени. 

На  изложбата най- активно беше присъствието  на родителите.   Тук- там щъкаха и техни деца. Специалисти от ресурсните центрове в града и учители също отбелязаха присъствие.  Местната власт  имаше свои представители.

Специалистите от Ресурсните центрове направиха  кратка мултимедийна  презентация  , за да запознаят присъстващите с диагнозата.

Гласът на Перник- Николета и група  „Тролите” повдигнаха духа на присъстващите. Пернишката певица София, която посвети своя песен - „Силна съм” на майките и децата с аутизъм , също дойде на събитието. Специален гост беше и Христо Мутафчиев, който обеща безрезервна подкрепа на инициативата.

Двамата инициатори получиха много поздравления , съпричастност и обещания за помощ . Не липсваха и сълзи в очите на много от дошлите. Да се надяваме, че тази чудесна  идея ще се превърне в реалност не в светлото, а в обозримо бъдеще.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини