Маркови дрехи замърсяват с опасен токсин

Дрехите, продавани от водещите световни марки, съдържат опасен токсин, който замърсява водата в цял свят, обяви „Грийнпийс”

 Разследване на природозащитниците от „Гриинпийс” е установило, че източникът на замърсяване с нонилфенол, който предизвиква хормонални смущения, са марковите  дрехи, произведени за световно известните брандове като Calvin Klein, H&M, Nike, Adidas, Puma и други.

Анализите на специалистите са установили, че в текстилните изделия има остатъци от химикал, който е използван при производството им и лесно се отделя във водата при пране.

В повечето от 78-те вида дрехи от 14 известни марки, произволно избрани за изследването, са открили нонилфенол етоксилати (NPE). Това вещество, попаднало във водата се трансформира в нонилфенол, който предизвиква хормонални смущения. Въпреки че след първото пране на дрехите, количеството на NPE намалява значително, то е сериозна опасност за околната среда и човека. Докато при производителите – фирми извън ЕС, могат да се вземат някакви мерки за специално пречистване, при пране вкъщи дрехите продължават да отделят във водата опасния токсин, който градските пречиствателни станции не неутрализират. По този начин известните марки, чрез своите дрехи, превръщат потребителите от цял свят в неволни съучастници в замърсяването на Световния океан, включително и нас българите. От Adidas, Nike, Puma и H&M вече са декларирали готовност за сътрудничество с „Грийнпийс“, в кампанията по повод на Деня на водата, чрез премахване на вредните токсини, използвани при производството на техните маркови дрехи.

Източник: razkritia.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини