Бизнесът очаква с близо 10 % по-нисък ръст на инвестициите тази година

Спад на инвестициите с 9.5% в сравнение с предходната 2016 година очакват през тази представителите на бизнеса у нас. Това показват резултатите от Инвестиционната бизнес анкета 2 на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през октомври.

Очакванията са производството на стоки за междинно потребление да имат най-голям относителен дял в инвестициите. Прогнозите са за малко над 39.%. Следващото най-силно ниво ще са енергетичните и свързаните с водата сектори -24.0% и инвестициите при производството на недълготрайни потребителски стоки-20.5%.

Според анализа на бизнес анкетата, прогнозата за 2018 г. е за продължаващ спад на инвестициите в промишлеността. Разчетите сочат, че това ще се случи с около 4.8 % спрямо 2017 г., като около 25 на сто от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

През следващата година с най-голям дял в промишлеността се очаква да бъдат инвестициите за увеличаване на производствения капацитет – 33.1%. От общия стойностен обем на инвестициите в

промишлеността на второ място с 29. 3% дял са предвидените инвестиции за заместване на износеното оборудване. Следват тези за механизация или автоматизация на съществуващи

производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии- с 23.0 %, ивестициите за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други – са с прогнозен дял 14.6%.

Търсенето на продукцията им, финансови ресурси или очаквани

печалби, са двата най-стимулиращи фактори, които бизнесът посочва, че могат да влияят върху мениджърските им решенията за инвестиции догодина.

 Haskovo.net
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Perunik.COM ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 12.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини