Еврото поевтинява след успеха на крайнодесните в Европейския парламент

Еврото поевтинява спрямо останалите водещи валути в началото на търговията в понеделник, притиснато от политическата несигурност, свързана с резултатите от изборите за Европейски парламент.

Значителните успехи, постигнати от крайнодесните партии в цяла Европа, засилиха опасенията относно способността на европарламента да формира мнозинството, необходимо на основните партии за приемане на закони.

Политическите трусове във Франция и Белгия след вчерашния вот допринасят за засилване на несигурността в Европейския съюз, пише БНР.

Френският президент Еманюел Макрон разпусна парламента и призова за предсрочни избори до края на месеца, след като партията на Марин льо Пен „Национален сбор“ спечели около 32% от гласовете за Европейския парламент.

Белгийският премиер Александър де Кро пък обяви оставката си след слабите резултати на неговата партия на изборите за нов ЕП.

Еврото поевтинява с 0,45% към едномесечно дън от 1,0754 щатски долара, а спрямо британската лира спада с 0,35% и вече се търгува около 0,8460 паунда - най-ниско ниво за единната европейска валута от август 2022 г. насам.

Еврото се понижава с 0,2% спрямо японската валута към 169 йени, отстъпвайки от 12-годишните върхове около 170,90 йени, достигнати в края на април и края на май/началото на юни тази година.

Общата валута също така остава под натиск заради поскъпващия долар, тъй като силните данни за пазара на труда в САЩ през май, оповестени миналия петък, накараха участниците на финансовите пазари да парират частично очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ в близките месеци (на заседанието на Фед през септември?).

Междувременно Европейската централна банка осъществи през миналата седмица първото намаление на основните си лихви от пет години насам, но възприе предпазлив подход към допълнителни съкращения в бъдеще. Членовете на ЕСБ отчитат наличието на постоянна, макар и не много висока инфлация, като прогнозираха, че тя ще остане над целевото ниво от 2% и през следващата година. Председателят на ЕЦБ Лагард подчерта по време на пресконференцията след заседанието на 6-и юни, че централната банка не се ангажира с конкретна лихвена траектория и бъдещите действия ще се основават на постъпващите икономически данни.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини