Две пилотни коли придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от жандармерист

Униформеният беше задържан вчера на магистрала „Тракия”

Две пилотни коли са придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от жандармерист. Това обясни пред NOVA Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив.

Случаят е от сряда. Служител на специализираните сили в СДВР беше задържан за каналджийство. 23-годишният мъж е хванат зад волана на микробус с 31 мигранти в него.

Хванаха жандармерист, превозвал 31 мигранти

23-годишният Денислав Борисов е спрян около 8.30 ч. на магистрала „Тракия“ край Пловдив. Бил облечен в полицейска униформа. На въпрос на колегите си какво превозва, той не дал смислени обяснения, но се легитимирал със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще спре проверката.

След като е задържан, Борисов обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Задържан е за 72 часа.

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража“, заяви Грошев.

Той обясни, че са установени две пилотни коли, които са придружавали буса. Днес ще бъдат разпитани лицата, управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник - единият е барман, а другият - готвач. Пред разследващите те признали, че и друг път са превозвали бежанци.

Мигрантите пък обяснили, че са платили в Турция. За момента разследващите не могат да установят каква точно е дадената от тях сума, нито колко е трябвало да получи българският полицай.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35 години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки че разследващите все още не могат да докажат връзка между двата случая, общото е, че и микробусите с мигранти тръгнали от едно и също бургаско село и крайната им дестинация била границата ни със Сърбия.

„Може да се каже, че разследването е приключило на 90%. Той направи пълни самопризнания, говори за това с кои лица как са се договаряли. Става въпрос за двама турски граждани, които са му платили 4800 лева, за да превози бежанците от бургаско село до района на град Сливница“, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини