Белга: Белгийската покупателна способност се задържа благодарение на автоматичното индексиране на заплатите

Покупателната способност се поддържа много по-добре в Белгия, отколкото в съседните страни, поради автоматичното индексиране на заплатите, което ограничава отрицателното въздействие на високата инфлация. Това предаде специално за БТА белгийската агенция Белга, цитирайки вестник „Тейд“ (De Tijd).

В Белгия заплатите нарастват паралелно с разходите за живот чрез автоматично индексиране. Това гарантира, че покупателната способност няма да спадне толкова, колкото в други страни в момент, когато цените на газа и електроенергията достигат нов рекорд.

„Инфлацията хвърчи към небесата и определено понижава временно покупателната способност“, казва Гирт Лангенъс, икономист в Националната банка на Белгия. Тази година реалните заплати падат, но механизмът за индексиране защитава покупателната способност в Белгия много по-добре, отколкото в други страни.

Белгия и Люксембург са единствените страни в Западна Европа с автоматична индексация на заплатите. Докато покупателната способност на домакинствата в Белгия остава повече или по-малко стабилна или леко намалява, тя е под много по-силен натиск в съседните страни. Покупателната способност на средното нидерландско семейство ще спадне с 6,8 процента тази година, а на германците с 4,2 процента. При французите спадът е от 0,9 процента и те понасят неголяма щета, тъй като правителството замрази цените на газа и ограничи увеличението на цените на електроенергията.

Автоматичното индексиране на заплатите е добра новина за белгийските домакинства, но лоша новина за белгийските компании. Високата инфлация води до нарастване на разходите за заплати в Белгия по-бързо, отколкото в съседните страни. Това отслабва конкурентоспособността на бизнеса. Работодателите настояват за спиране на индексирането на заплатите, за да защитят конкурентоспособността си. Затова за защита на конкурентоспособността Белгия използва стандарт за заплащане. Това е правило, което гласи, че разходите за заплати на час не могат да нарастват по-бързо, отколкото в съседните страни.

В началото на следващата година работодателите и синдикатите трябва да договорят маржа за увеличение на заплатите при индексирането през 2023-24 г. Стандартът на заплащане най-вероятно ще попречи на исканото от синдикатите реално увеличение на заплатите. „Освен нашата индексация на заплатите, още едно увеличение на заплатите? Тогава икономиката ни фалира“, каза наскоро председателят на фламандската либерална партия „Открити фламандски либерали и демократи“ Егберт Лехарт. Това обещава социални вълнения в страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини