Нокиа начело на проект за създаването на 6G телекомуникационна мрежа в Европа

Нокиа (Nokia) ще оглави европейския проект Хекса-екс (Hexa-X), който цели развитието на телекомуникационна мрежа от шесто поколение - 6G, съобщи финландската телекомуникационна компания Нокиа, цитирана от ТАСС.

Проектът включва създаването на сценарии за използване на 6G и разработка на фундаментални технологии за тези мрежи. По-рано проектът получи финансиране от Европейската комисия.

Нокиа очаква търговското използване на мрежата да започне през 2030 година в съответствие с обичайния десетилетен цикъл между създаването на мрежи от ново поколение, подчертава компанията.

В момента Нокиа активно се занимава с внедряването на 5G мрежи. През септември 2018 година мобилният оператор Телиа (Telia) заедно с Нокиа пуснаха първата 5G мрежа във финландските градове Хелзинки, Вантаа и Оулу. В началото на 2019 година започна търговското ползване на мрежата, обхващаща вече 42 града, където живеят над 25 процента от населението на страната.

Нокиа произвежда телекомуникационно оборудване за мобилни, фиксирани, широколентови и АйПи мрежи. Търгува се на борсите във Франкфурт, Ню Йорк и Хелзинки.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини