Франция ще облага колите според теглото им

Френското правителство ще въведе данък "тегло" за превозните средства, за да се бори срещу увеличаването на тежкотоварните автомобили и влиянието им върху околната среда. Това обяви днес министърката на екологичния преход Барбара Помпили, цитирана от Франс прес.

Мярката е насочена най-вече към високопроходимите автомобили, които са много популярни.
"Санкцията, която въвеждаме за теглото, е силен и необходим сигнал за по-добро отчитане на екологичния отпечатък на най-тежките превозни средства", написа министърката в Туитър.

В тази категория попадат част от спортните високопроходими модели (т. нар. СУВ) и много от колите с 4х4 задвижване, посочва АФП.

"Увеличаването на автомобилния парк означава повече консумирани материали и енергия, повече замърсяване, по-малко налично обществено пространство", аргументира се Помпили.

Мярката е сред предложенията на Гражданската конвенция, в която 150 граждани, избрани на случаен принцип, предложиха мерки за климата.

От 2010 година средното тегло на дизеловите автомобили е нараснало със 7 процента, а на бензиновите - с 14 процента, което е около 100 килограма на превозно средство, според министърката. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 -1
    17:25, 16 окт 2020
    тъпи французи то и президента им бабоеб всичките са сбъркани.

Видеа по темата

Последни новини