Увековечиха 52-ма почетни граждани на Димитровград в печатно издание

Изображение 1 от 5

    За първи път в най-новата си история, след 1998 г., Димитровград не отличи свой „Почетен гражданин”, „Деец на културата” и „Учител на годината” през тази година. Причината бе пандемията от КОВИД-19, защото по думите на кмета на града Иво Димов, обществото се изправи пред невиждани предизвикателства, в които всеки обикновен човек се превърна в герой - от полицаите и лекарите, до продавачите, дарителите и доброволците.

    Званието се връчва от 53 години, като началото на отличието е от 20-годишнината на Димитровград през 1967 г.

    Въпреки това, снощи в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев” не представено първото печатно издание, събрало всички 52-ма почетни граждани на Димитровград до момента. Книжката се подаряваше, а който желаеше, можеше да направи дарения за Дневния център за деца с увреждания.

    Сборникът е издаден от народния представител Виолета Желева. Помощ при съставянето му са оказали музейните работници и Историческият музей, които са предоставили част от снимките на удостоените с отличието през годините. Тя сподели, че е била подтикната от желанието да се съхрани историята и паметта на тези личности, допринесли за изграждането и развитието на Димитровград. Гости на събитието бяха кметът на общината Иво Димов и почетните граждани – педиатърът д-р Недялко Желев и журналистът Димитър Беремски.

    Кметът Димов поздрави народния представител Виолета Желева за инициативата и сподели, че тази книга носи споменът за тези личности и миналото на града, което трябва да се помни. Вечерта бе озвучена от музикалните изпълнения на димитровградкия музикант Диан Дончев. 

    На събитието музейният специалист Николина Умурска представи любопитни и интересни факти за носителите на това най-голямо за Димитровград отличие. Тя сподели, че званието се връчва вече 53 години, а негови носители са 52 личности от Димитровград, България и чужбина. Едва четири жени са удостоявани с отличието. Най-много са съветските специалисти, участвали в изграждането на града и индустриалните предприятия в периода 1947-1951 година.

    Званието „Почетен гражданин на Димитровград” се учредява през 1967 г. от Изпълнителния комитет на Градския общински народен съвет - Димитровград по повод 20-годишнината на града. Първите удостоени за активното им участие в строителството на Димитровград, са командирите на бригадирите Пенчо Кубадински и Иван Тодоров; съветските специалисти, участвали в изграждането на първия Азотно-торов завод в България - Григорий Дурас и Александър Кирш, както и първите директори на завода - Георги Павлов (дядо на бившата регионална министърка Лиляна Павлова) и Дико Иванов. През същата 1967 г. с почетното звание е удостоен архитект Петър Ташев, автор на втория градоустройствен план на Димитровград.

    В миналото наградата не се е връчвала ежегодно. От 1981 до 1998 г., Димитровград няма нито един избран почетен гражданин. След това, с малки изключения, званието се присъжда ежегодно. През 2012 г. година Общински съвет - Димитровград приема нов статут и званието „Почетен гражданин” става най-високото признание на обществеността на Димитровград, което се присъжда на български и чужди граждани „за значима обществена дейност, принос в развитието на града, и издигане на неговия авторитет, както и за проявени гражданска доблест и героизъм”. Званието се връчва на тържествено заседание за Празника на града - 2 септември. Наградата е придружена с парична премия от 1000 лв., която през 2017г. е отменена с приемането на сега действащата  Наредба за символиката, отличията и наградите на Община Димитровград. В специална глава „Отличия на Община Димитровград” е включено и отличието „Почетен гражданин”.

    Кои са почетни граждани на Димитровград:

    10 съветски специалисти  – Дурас, Кирш, Кудрявцевя, Т.Левенко, Рожнов, Зродников, Баштовой, Голованов, Грибанов, Домански, и Анатоли Скочилов

    5 поети и писатели – П.Пенев, Ем.Станев, Г.Джагаров, Н.Хистозов, Кр.Кръстев

    5 учени - Д.Иванов, П.Ташев, В.Гюзелев, В.Сгурев, П.Русев

    5 художници – Хр.Панев, П.Панев, В.Писанов, Вл.Пенев, В.Рашидов

    5 театрали – Ив.Русев, Г.Свинаров, К.Стайков, Зл.Тодева, Ил.Добрев,

    4 спортисти – Е.Вълчев, Г.Вълчев, Св.Бинев, Д.Делев

    3 лекари – д-р Н.Николов, д-р М.Лафчийски, д-р Н.Желев

    2 музиканти – Б.Вълканов, Д.Вътков

    2 военен – Ц.Ганев, ген.Д.Делчев

    2 политици – П.Кубадински, Георги Павлов,

    Благодетел – Д.Пфиртер

    Финансист - Т.Кунев

    Журналист – Д.Беремски

    Читалищен деец – Д.Пенев

    Кмет – Хр.Шишков

    Общественик – Ст. Байрактаров

    Строител – Ив.Тодоров               

    Свещеник – Г. Тодев

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини