Южноафриканската църква на къркачите има проблеми заради Ковид-19, но не и с алкохола

Изображение 1 от 2

    Когато Южна Африка започна да смекчава ограничителните си мерки срещу Ковид-19, властите разрешиха религиозните сбирки до 50 души, но не вдигнаха забраната за гражданите, струпващи се да пият заедно алкохол, предава Ройтерс.

    Това се оказа проблем за мeстната църква "Габола" /в превод названието й означава пиене на местния език тсвана/, за която почерпката с питиета е издигната в ранг на свещенодействие.

    Основано само преди две години, вероизповеданието се опита в условия на пандемия да провежда своите редовни служби в местни барове, за да почете алкохолно Бога, като паството пресушава шотове с уиски. Но "вярващите" често биваха арестувани. От тези проблеми се оплака самопровъзгласилият се "папа" на "Габола", 55-годишният Тсиетси Макити.

    "Те могат да ни арестуват колкото си искат, докато Исус не се завърне отново при нас!", жалва се Макити, носещ архиеписхопска корона от която виси миниатюрна бутилчица с твърд алкохол. Но предводителят на черпещото се паство намерил начин да избегне строгото спазване на карантината.

    Заедно с последователите си те се местели от място на място, за да провеждат богослуженията. В неделя те си дадоха среща в предградието на Йоханесбург Еватон.
    Когато започна службата на затрупания с отпадъци терен, няколко бирени бутилки бяха "осветени" от свещениците.

    "В нашата църква "Габола" всеки вярващ идва с избрания от него алкохол. Питието бива благословено от пасторите, за да не бъде отровно за организма на хората ни" , споделя Макити. Петимата свещеници, извършващи ритуала, бяха облечени в дълги черни раса, като никой от тях не е ръкоположен.

    "Някои хора ме наричат пияница, споделя един от вярващите, 38-годишният Нтабизенг Котопе. Може би са прави, но като пия, аз върша Божието дело!"

    Сподвижниците на "Габола" строго съблюдават предписанията да не присъстват повече от петдесетина от тях на сбирките им. Съвестно използват течни дезинфектанти и спазват социална дистанция. Но от едно не могат да се откажат - от съвместната почерпка, колкото и забранена да е тя, заради смисъла на тяхното богослужение.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини