Готвят изменения на Закона за управление на отпадъците

Еднакъв режим за всички дейности с отпадъци, както и за търговците и брокерите на отпадъци предлага законопроект, внесен днес в Народното събрание от друпа депутати на БСП.

Предложението включва въвеждане на банкови гаранции за всички лица, извършващи дейности с отпадъци, независимо от вида на отпадъците. Банкови гаранции се въвеждат и за търговците и брокерите на отпадъци.  

В мотивите към предлагани изменения в Закона за управление на отпадъците вносителите му посочват, че възникналите проблеми с нерегламентиран внос и третиране на отпадъци са свързани с брокери и търговци на отпадъци, оператори на отпадъци от пластмаси, хартия и др., които не заплащат банкови гаранции. След въвеждането на банкови гаранции за дейности с някои видове отпадъци сивият сектор в тези потоци намалява драстично.

Предлага се въвеждане на 24-часово видеонаблюдение на всички площадки, на които се извършват дейности с отпадъци. Към настоящия момент тази мярка се прилага само за площадки, на които се извършват дейности с отпадъци от черни и цветни метали, както и за лицата, оператори на съоръжения и инсталации за третиране и/или депониране на битови отпадъци. 

Чрез новата уредба се цели намаляване на сивия сектор в бранша, преустановяване на нелоялни търговски практики, ограничаване на
противоправните дейности с отпадъци, повишаване на отговорността на стопанските субекти в сектора и въвеждане на ефективен механизъм за събиране на имуществени санкции, наложени с влезли в сила наказателни постановления.

С предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се премахва облагането с окончателен данък, удържан при източника, върху доходите от продажба или замяна на отпадъци. Данните показват, че постъпленията от този данък в републиканския бюджет са незначителни (през 2018 г. - 5 034 651 лв.), като през годините са наблюдава тенденция за намаляване на бюджетните приходи от този данък.

Спадът в събрания данък само от 2014 г. - 15,382,117.лв. до 2015 г. - 4 043 244 лв. в рамките на една година е показателен. През 2012 г. данъчните постъпления са 22,664,323 лв., а през 2018 г. - 5,034,651 лв. Спадът в събрания данък е 450%. Това създава нелоялна конкуренция и увеличава сивия сектор. Много субекти отчитат сделките с отпадъци като сделки между търговци. Именно този сив сектор е благоприятна предпоставка за нерегламентиран внос на отпадъци, се казва в мотивите.

Същевременно задължаването на лицата, извършващи дейности с отпадъци, да извършват неприсъщи за бизнеса дейности по удържане, деклариране и внасяне на данъка съставлява сериозна административна тежест, която поражда сив сектор и нелоялна конкуренция. Проучване на европейската практика по този въпрос показва, че няма подобен данък в другите държави - членки на Европейския съюз. Данъкът влиза в противоречие и с основни принципи на европейското законодателство в областта на управление на отпадъците, според които предаването на отпадъци от бита се извършва без разходи и такси за притежателите им и за гражданите следва да се създават финансови стимули за активно участие в екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, посочват Манол Генов, Николай Иванов, Атанас Костадинов, Антон Кутев, Любомир Бонев, Иван Ибришимов и Румен Георгиев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини