Преносът на вода през София за Перник - какви са рисковете

Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода за Перник от Рила през София вижда хидроинженерът Иван Бухов. Той е участвал в изготвянето на схемата за водохващане за каскадата "Белмекен-Сестримо" в началото на 60-те години като проектант във "Водоканалпроект". Макар и 87-годишен, той присъства на срещата на трима министри – Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров, с комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет, която се проведе на 20 януари.

"Водата по Рилския водопровод идва до напорната кула в Симеоново, която е с кота 1000 м (надморска височина). След това тръбата минава по Витошката яка и се спуска към Бояна, където има т.нар.облекчителна шахта. Тя е изградена от проектантите, за да спира ускоряването на водата от големия наклон", обяснява инж. Бухов.

Проблемът бил в малката денивелация между Бояна и Мало Бучино

От тази шахта над кв. Бояна излиза тръба, по която се осигурява водата за Княжево, Горна баня и част от Банкя. По същата тръба ще се прекара и рилската вода за Перник. От шахтата, която е с кота около 900 м, водата се спуска под река Владайска при кота 620 м. После се изкачва до резервоара на с. Мало Бучино, който е на кота около 750 м. Точно в този участък хидроинженерът вижда риск.

"За да набере скорост водата от шахтата над Бояна, да мине под река Владайска и да стигне нагоре до Мало Бучино е сложена тръба с голям диаметър, фи 900 мм", казва Бухов и сверява с картата на водопреносната мрежа на София. Според него сега от проектантите на аварийния план може да се сметне, че тази широка тръба е в състояние да поеме допълнително 300 л/сек вода, колкото се предвижда за Перник.

"Тя, макар да е широка, няма да може да ги поеме тези допълнителни 300 л/сек, поради наличието на облекчителната шахта в Бояна. Водата, която ще е почти два пъти повече от сега, няма да достигне необходимото налягане, за да стигне до Мало Бучино, тъй като разликата в денивелацията с Бояна е малка, за да се достигне нужното налягане за толкова много вода. Ще се получи нещо като сифон и водата, идваща от Симеоново, ще прелива от шахтата в реката при Бояна и няма да стига до Мало Бучино", смята Бухов.

"Софийска вода": Водопроводът може да осигури допълнителната вода до Мало Бучино

"Дневник" помоли експертите в "Софийска вода" да коментират този проблем. От там отговориха следното: "Проводимостта на водопровода в участъка от облекчителната шахта над кв. Бояна до резервоар Мало Бучино-нов може да осигури и допълнителните 300 л/сек за Перник".

Експертите на концесионера уточниха, че сега по водопровода от Симеоново до Мало Бучино текат 400 л/сек, а той има капацитет 800 л/сек.

Да не се пуска рилската вода направо във ВиК-мрежата на Перник

Другата забележка на инж. Бухов към представения от министър Караниколов авариен план, е че водата, стигнала до Перник, ще се пусне директно във водопроводната мрежа на града.

"Това е невъзможно и технически неправилно. Аз съм работил в Перник и там мрежата е решена с пет зони, всяка има отделен резервоар. Препоръчах на министър Караниколов водата да се закара под пречиствателната станция в източната част на града и там да се включи в магистралния водопровод, който захранва всички зони", каза Бухов. Той се притеснява, че ВиК мрежата на града може да не издържи напора на водата и да започнат аварии.

От "Софийска вода" обясниха, че решението за начина на включване на новоизградения водопровод Мало Бучино-Перник към водоснабдителната мрежа на града е на съответните специалисти, които ще я изграждат.

Инж. Бухов заяви, че по никакъв начин София няма да изпадне във водна криза, тъй като язовир "Искър" е достатъчно пълен – 450 млн. куб.м. Годишното потребление на вода в столицата е 144 млн. куб.м, подчерта хидроинженерът.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини