Преносът на вода през София за Перник - какви са рисковете

Две основни грешки в аварийния план за прекарване на вода за Перник от Рила през София вижда хидроинженерът Иван Бухов. Той е участвал в изготвянето на схемата за водохващане за каскадата "Белмекен-Сестримо" в началото на 60-те години като проектант във "Водоканалпроект". Макар и 87-годишен, той присъства на срещата на трима министри – Емил Караниколов, Петя Аврамова и Емил Димитров, с комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет, която се проведе на 20 януари.

"Водата по Рилския водопровод идва до напорната кула в Симеоново, която е с кота 1000 м (надморска височина). След това тръбата минава по Витошката яка и се спуска към Бояна, където има т.нар.облекчителна шахта. Тя е изградена от проектантите, за да спира ускоряването на водата от големия наклон", обяснява инж. Бухов.

Проблемът бил в малката денивелация между Бояна и Мало Бучино

От тази шахта над кв. Бояна излиза тръба, по която се осигурява водата за Княжево, Горна баня и част от Банкя. По същата тръба ще се прекара и рилската вода за Перник. От шахтата, която е с кота около 900 м, водата се спуска под река Владайска при кота 620 м. После се изкачва до резервоара на с. Мало Бучино, който е на кота около 750 м. Точно в този участък хидроинженерът вижда риск.

"За да набере скорост водата от шахтата над Бояна, да мине под река Владайска и да стигне нагоре до Мало Бучино е сложена тръба с голям диаметър, фи 900 мм", казва Бухов и сверява с картата на водопреносната мрежа на София. Според него сега от проектантите на аварийния план може да се сметне, че тази широка тръба е в състояние да поеме допълнително 300 л/сек вода, колкото се предвижда за Перник.

"Тя, макар да е широка, няма да може да ги поеме тези допълнителни 300 л/сек, поради наличието на облекчителната шахта в Бояна. Водата, която ще е почти два пъти повече от сега, няма да достигне необходимото налягане, за да стигне до Мало Бучино, тъй като разликата в денивелацията с Бояна е малка, за да се достигне нужното налягане за толкова много вода. Ще се получи нещо като сифон и водата, идваща от Симеоново, ще прелива от шахтата в реката при Бояна и няма да стига до Мало Бучино", смята Бухов.

"Софийска вода": Водопроводът може да осигури допълнителната вода до Мало Бучино

"Дневник" помоли експертите в "Софийска вода" да коментират този проблем. От там отговориха следното: "Проводимостта на водопровода в участъка от облекчителната шахта над кв. Бояна до резервоар Мало Бучино-нов може да осигури и допълнителните 300 л/сек за Перник".

Експертите на концесионера уточниха, че сега по водопровода от Симеоново до Мало Бучино текат 400 л/сек, а той има капацитет 800 л/сек.

Да не се пуска рилската вода направо във ВиК-мрежата на Перник

Другата забележка на инж. Бухов към представения от министър Караниколов авариен план, е че водата, стигнала до Перник, ще се пусне директно във водопроводната мрежа на града.

"Това е невъзможно и технически неправилно. Аз съм работил в Перник и там мрежата е решена с пет зони, всяка има отделен резервоар. Препоръчах на министър Караниколов водата да се закара под пречиствателната станция в източната част на града и там да се включи в магистралния водопровод, който захранва всички зони", каза Бухов. Той се притеснява, че ВиК мрежата на града може да не издържи напора на водата и да започнат аварии.

От "Софийска вода" обясниха, че решението за начина на включване на новоизградения водопровод Мало Бучино-Перник към водоснабдителната мрежа на града е на съответните специалисти, които ще я изграждат.

Инж. Бухов заяви, че по никакъв начин София няма да изпадне във водна криза, тъй като язовир "Искър" е достатъчно пълен – 450 млн. куб.м. Годишното потребление на вода в столицата е 144 млн. куб.м, подчерта хидроинженерът.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини